Plotter – Radar – AIS

De bestaande A70 plotter naast de Furuno radar

De bestaande A70 plotter naast de Furuno radar

De A70 plotter die ik in 2016 monteerde bevalt toch minder goed. Zo lang de interne GPS antenne gebruikt wordt is er niets aan de hand, maar als de GPS positie via het netwerk wordt opgepikt treden er gekke verschijnselen op. Zo kan ik bijvoorbeeld vaak een waypoint niet gewist krijgen en blijft de koers naar het ‘oude’  waypoint wijzen. Maar ook  wil ik graag de radar beelden  op de plotter kunnen zien om zo de radarbeelden beter te kunnen interpreteren.

Nieuwe apparatuur vraagt een grote investering, omdat ik perse knoppen wil en een groter scherm dan 7 inch. Daarnaast moeten ook nog eens een ander formaat Navionics kaartjes  worden aangeschaft, een nieuw netwerk worden geïnstalleerd en een koppeling tussen oud en nieuw worden gerealiseerd. Daarom koop ik tweedehands een klassieke C80, compleet met inspectie- en update rapport van een Raymarine dealer. Bij diezelfde Raymarine dealer koop ik een passende radar dome (hun demo exemplaar). De oude Furuno radar en de A70 worden via Markplaats verkocht en deze inkomsten komen behoorlijk in de buurt van het aankoopbedrag van de vervangende apparatuur.

De C80 in de gewijzigde behuizing

De C80 in de gewijzigde behuizing

Om de C80 te kunnen monteren moet ik het kastje op de stuurstand  wel behoorlijk aanpassen. Gelijktijdig monteer ik in het kastje een waterdichte USB connector voor het tablet  en een drietal drukknoppen voor het in- en uitschakelen van de navigatieapparatuur, het zalinglicht en het kompaslicht.


Aangepast voor de 'nieuwe' radardome

Aangepast voor de ‘nieuwe’ radardome

De halfcardanische ophanging voor de radardome moet  worden aangepast, de afmetingen van de Radardome is groter dan die van Furuno. Daarnaast moet de bestaande bekabeling worden verwijderd en de nieuwe bekabeling weer worden aangebracht, een behoorlijke klus!


AIS

Maar dat was niet alles. Jaren geleden hadden we bij aanvang van het seizoen een probleempje met de AIS GPS antenne van de AIS transponder. Uiteindelijk bleek het slechts een kleinigheid te zijn, maar  ik had al een nieuwe aangeschaft bij de leverancier. Volgens zijn info had de nieuwe antenne veel betere specs maar, zoals bleek, ook een andere aansluiting. De montage is toen maar even uitgesteld, maar omdat ik nu toch bezig was heb ik deze antenne geplaatst en de originele als reserve opgeborgen.
Ook kreeg de AIS VHF zendantenne een betere positie: boven de radardome zodat de VHF antenne vrij blijft van de radarbeam. Maar ook een belangrijke reden was de vrijkomende ruimte om in de toekomst nog eens een zonnepaneel te kunnen plaatsen.


 

Dit artikel is gepubliceerd in categorie 2019.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.