Refit doucheruimte

Voor de refit van de doucheruimte waren een aantal redenen: de beperkte ruimte om comfortabel  op het toilet te zitten, de rompraampjes  die in deze boot in ‘kastjes’ zijn ingebouwd en de plafondplaat die naar de romp erg naar beneden loopt omdat daar behoorlijke bundels kabels zijn weggewerkt.

Originele plaatsing van het toilet, let op het rompraampje

Originele plaatsing van het toilet, let op het rompraampje

De oorspronkelijke situatie

Situatie bij aankoop

 

 

 

 

 

 

 

 


Aanpassing van het kastje en meer ruimte voor het toilet

Aanpassing van het kastje en meer ruimte voor het toilet

Door het inkorten van de ronde onderkast, het toepassen van een elektrisch toilet waardoor de handpomp vervalt en door het plaatsen van het toilet  onder een andere hoek is het ‘toiletcomfort’ nogal verbeterd, hoewel het nog steeds een krappe bedoening is. Het verwijderen van het ‘kastje’ voor het rompraampje verhoogt het ruimtelijk effect in de douche behoorlijk. 

Het corian blad met de onderbouw wasbak

Het corian blad met de onderbouw wasbak

 

 

 

 

 

 

 


Als gevolg van het inkorten van het ronde uitstekende deel van de wastafel was het noodzakelijk het blad van de wastafel te vervangen. Hoewel het wel de bedoeling was, bleek het kant en klaar laten aanleveren van een blad met dergelijke complexe vormen   door een gespecialiseerd bedrijf (althans voor ons) onbetaalbaar, omdat we daarnaast ook in het voorste toilet en in de kombuis een dergelijk blad willen toepassen. Zelfwerkzaamheid is de enige oplossing en ik heb hiervoor een 12 mm dikke composiet plaat toegepast van het merk Hi-Macs, vergelijkbaar met Corian van DuPont. Ik heb voor de wasbak ‘onderbouw’ toegepast en de bak is in een groef aan de onderzijde  ingelegd en verlijmd.  

Het ruimtelijk effect is verder verbeterd omdat voor de bevestiging van de plafondplaat een andere constructie is toegepast waarbij het overgrote deel van het plafond dichter tegen het dek is bevestigd, terwijl  de leidingen door een koof dicht tegen de romp lopen. Voor de verlichting zijn twee led-strip toegepast, die de ruimte zowel indirect als direct kunnen verlichten.

De huidige uitvoering van de douche.

De huidige uitvoering van de douche.  

De zeepdispenser

De zeepdispenser

De bekerhouder en het handdoeken haakje

De bekerhouder en het handdoeken haakje

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Voor de ophanging van de accessoires is hetzelfde materiaal toegepast als het blad van de wastafel.


Bereikbaarheid van de technische installaties in onze boten  zijn voor mij altijd erg belangrijk geweest. Om de kabels te bereiken die boven het plafond en in de hoek van de douche waren weggestopt moest behoorlijk worden gesloopt. Door deze refit is een belangrijk nadeel weggewerkt:   de bedrading en kabels waren niet bereikbaar, zonder dat daarvoor de douche ruimte gedeeltelijk moest worden ‘gesloopt’. Het kastje  links op de foto heeft een verwijderbare wand en de koof langs de wand kan worden geopend zodat alle leidingen nu gemakkelijk bereikbaar zijn.


 

Dit artikel is gepubliceerd in categorie 2015-2017.