Engenes – Lødingen

Tocht:   Engenes – Lødingen(68° 24′,66N  16° 00′,26 O)

Vertrek: Do 12 juli 2012 08:15
Aankomst: Do 12 juli 2012 16:35
Afstand: 43 mijl van totaal 1969 mijl

Engenes-Lodingen

Vandaag staat het traject door de Tjeldsund met daarin de Sandtorgstraumen en de Ballstadstraumen op het programma. We willen in de Tjeldsund de stroom mee hebben want anders duurt het erg lang voor we in Lødingen zijn.  Eigenlijk hebben we reuze mazzel, want we hoeven ons ‘standaard’ vertrek tijdstip van 8 uur helemaal niet te verzetten. Als we niet al te snel varen zijn we een uur voor maximum stroom in de Sandtorgstraum en  blijft er ook nog voldoende tijd over om stroom mee te hebben tot aan Lødingen

dsc06089_mres

Bij Engenes om de hoek. Als de zon er op schijnt ziet het er heel anders uit

dsc06097_mres

De brug over de Tjeldsund, 41 meter hoog

Vanaf Engenes tot de brug over de Tjeldsund hebben we een paar knopen achterlijke wind en is het droog, daarna moet het zeilpak aan omdat het regelmatig regent. We hebben het grootzeil gezet en ik doe nog een poging om de genua op de spiboom over de andere boeg te zetten, maar met 2 knopen schijnbare wind heeft dat geen zin. We zijn inderdaad een uur voor de piekstroom in de Sandtorgstraum en onze grondsnelheid stijgt tot 7,9 knoop. Eén keer moet ik een forse stuurcorrectie doen als een draaikolkje de boot even mee wil laten genieten. De stroomsnelheid in de Ballstadstraum is beperkter en daar registreren we een maximum van 7,1 knoop. Vanaf daar kunnen we warempel zeilen en zien we zelfs nog even 17 knopen wind op de meter.

dsc06107_mres

De nauwe ingang naar de jachthaven van Lodingen

Om half vijf zijn we in de haven bij de diesel steiger. Net als in Finnsnes pakt de betaalautomaat mijn creditkaart niet. De pomphouder op de wal is al gesloten en we moeten morgenvroeg maar eens vragen  of er nog alternatieven zijn om de tank weer wat voller te krijgen.

De gastenplaatsen in de haven zijn te klein voor ons, maar één van de leden van de bootclub wenkt ons en zegt dat we wel op de kopse kant van hun steiger mogen afmeren en hij helpt even om de boot vast te leggen.

Ook de marinetraffic boys hebben ons weer gespot

Dit artikel is gepubliceerd in categorie ↓ Van 70° tot 65°.