Noordkaap – Hammerfest

Noordkaap – Hammerfest(70° 39,80 N   23° 41′,03 E)

Vertrek: do 5 juli 2012  09:50
Aankomst: do 5 juli 2012 21:00
Afstand: 57 mijl van totaal  1735 mijl

Noordkaap – Hammerfest

Nadat we de kaap een goedendag hebben gewenst beginnen we aan de terugtocht en zeilen we de 25 mijl naar Havøysund terug met een mooie snelheid! In de Havoysund hebben we de stroom stevig tegen, maar we hebben besloten om door te varen naar Hammerfest. Ik maak nog even van de gelegenheid gebruik om op internet in te loggen als we langs het dorpje varen. We halen de nieuwste gribfiles en Noorse weerberichten binnen en benutten de gelegenheid om de e-mails te synchroniseren.

Met de stroom tegen is er even tijd om het kerkje van Havoysund even goed te bekijken.

Als we tussen de rotsen varen bij de uitgang van de Sund zien we 23 knopen wind op de meter en we hebben alleen het voorzeil uitgerold. De boot loopt boven de 8 knopen en ik verheug me al op een korte tijdsduur van de laatste 30 mijl. Helaas hebben we weer te maken met het Funnel effect (ja met een ‘F’ van “T”rechter), het versterken van de windsterkte tussen rotsen, want een paar mijl verder waait het nog 4 knopen en omdat de wind recht van achteren komt hebben we slechts een flapperend voorzeil.

FUNNEL* EFFECT: Winds blowing against mountain barriers tend to flatten out and go around or over them. If the barrier is broken by a pass or a valley, the air is forced through the break at considerable speed. When wind is forced through narrow valleys it is known as the funnel effect and is explained by Bernoulli’s theorem.
(* Funnel: engels  voor trechter )

Gelukkig trekt de wind later wel wat verder aan en kunnen  we blijven zeilen. De stroom blijft het grootste gedeelte tegen lopen is is krachtig. Ik herinner me van 2005 dat ik me toen ook al verwonderde over de sterke stroom in dit stuk water. Om  negen uur kunnen we afmeren  tegen een Duits jacht aan de drijvende steiger in Hammerfest.

Havoysund, voor ons een goede plek voor een retourtje Noordkaap

Even goed mikken om in het midden de brug te passeren. Als we de antenne heel willen houden hebben we maar ruim 2 meter speling

Dit artikel is gepubliceerd in categorie ↓ Van de Kaap tot 70°.