Roan – Ottersøy

Tocht: Roan – Ottersøy

Vertrek:        Wo 6 juni 2012 07:30
Aankomst:  Wo 7 juni 2012 17:15
Afstand:       54 mijl van totaal  1015 mijl

We zitten een beetje te dubben, we willen eigenlijk naar Ottersøy, een klein haventje iets verder dan Rørvik. Het is  een grote afstand, maar we moeten ook boodschappen doen. In Roan is niets te vinden en datzelfde zullen we waarschijnlijk in Ottersøy ook aantreffen. Bovendien liggen we tegen de visser die om half negen weg wil varen. We spreken af dat we zullen proberen om onderweg  ergens aan te leggen om inkopen te gaan doen.  Ik heb uitgezocht dat Setervika weinig om is, maar het is ook de enige twijfelachtige mogelijkheid. Als dat niet lukt zijn we aangewezen op Rørvik waar we waarschijnlijk te laat aankomen.

’s Morgens ben ik vroeg op omdat ik er niet van overtuigd ben dat de visser pas om half negen vertrekt, hoewel ik hem expliciet heb gevraagd of hij om “half past zeven” of om “half past eight” zou vertrekken. Ik had het bij het goede eind, want om kwart over zeven zijn de mannen er, en om half acht wordt er vertrokken. Gelukkig zijn wij er klaar voor en hoewel we tegen de kade hadden kunnen gaan liggen, vertrekken we maar. Het is windstil en de Noorweegse zee is als olie.

Rond 12:00 gaan we stuurboord uit en leggen aan in Setervika, een klein vissersplaatsje. Hoewel in een van de pilots staat dat er een klein winkeltje is dat enige uren per dag open is, geloof ik er niets van als we hebben aangelegd. Aan de kant vraag ik ernaar en men wijst naar een gebouwtje een kilometer verder.  De winkelier is een heel aardige man en komt zich meteen verontschuldigen dat de auto die verse spullen moet komen brengen er pas over een uur is. Hilda had een behoorlijk lijstje gemaakt en tot mijn grote verwondering is vrijwel alles aanwezig. Bij het afrekenen vraagt de winkelier nogmaals of ik alles heb kunnen vinden. Ik noem gourgettes en brood. Het zijn beide artikelen die met de auto onderweg zijn. Maar brood heeft hij nog van gisteren en ik krijg twee broden mee, helemaal gratis.

Al met al heeft het toch wel een uurtje extra gekost en dat zorgt ervoor dat we niet voor acht uur ’s avonds in het haventje van Ottersøy aanleggen. Er is nog net een plaatsje vrij aan de steiger en, hoewel niet echt nodig, biedt  een drietal mannen de helpende hand om aan te leggen. We liggen prima, maar er is niet meer dan elektriciteit en water. Sanitaire voorzieningen ontbreken, hoewel in de “Havneguiden” wel staat aangegeven dat het er is.  Er staat wel een gebouwtje aan de kant met een groot slot op de deur en dat zou het misschien kunnen zijn.

Het haventje van Ottersoy

’s Avonds komt een van de drie mannen me nog speciaal even waarschuwen om bij vertrek niet te dicht langs de golfbreker te varen omdat het daar ondiep is. Deze haven is tot nu toe wel de goedkoopste die we zijn tegengekomen: slechts Nok 50,- terwijl het standaard tarief eigenlijk NKK 150,- is.

Route Roan - Ottersoy

Dit artikel is gepubliceerd in categorie ↑ Van 60° tot 65°.