Denemarken – Duitsland

 Vertrek Stubbekøbing ma 11 aug 2014 08:00
Aankomst Hesnaes ma 11 aug 2014 10:00
Afstand 11 zm van totaal 2548 zm


We hadden het zo mooi bedacht, maar soms gaat het anders. We hadden gedacht maandag de 11de augustus tussen Sjaelland en Lolland door te zeilen naar Spodsbjerg op Langeland. Volgens de gegevens van de gribfiles  zullen we te maken krijgen met een zuidwestenwind die de hele dag rond de 20 knopen zal waaien. Als we wegvaren fietst de havenmeester op de kade en waarschuwt ons dat het 8 – 16 meter per seconde zal waaien vandaag en dat is dus zo ongeveer 16 tot 32 knopen (bijna 8 Bf), maar we vertrekken toch maar. Ik zie echter al gauw dat we de hoogte niet kunnen halen en dat we zullen moeten kruisen. Met zo’n harde wind doen we dat niet vrijwillig en daarom draaien we om.  Eerst overwegen we om maar gewoon terug te gaan, maar dan bedenk ik dat Hesnaes vandaag wel een goede optie is en dat is bovendien behoorlijk dichtbij.

Tot de laatste 2 mijl zeilen we met grote snelheid. De snelheidsmeter nadert de 9 knopen heel regelmatig. Aan het einde van de Grönsund wachten echter  het laatste stuk pal tegen de zuidwester van ruim 20 knopen in.  De motor krijgt het prachtig voor elkaar om met een redelijk beperkt toerental toch 4,5 knoop voortgang te maken. In het haventje draaien we de boot met de kop in de wind en willen gaan aanleggen, maar de boot reageert nogal vreemd. Ik sta deze keer zelf te sturen en Hilda ziet dat de dieptemeter maar 1.80  aangeeft. Nogal wiedes  dat de boot gek doet als we zo zwaar door de modder gaan. Ook hier is het waterpeil bijna een halve meter lager dan normaal. In de haven lijkt het veel rustiger dan dat het in werkelijkheid is maar dat is schijn want twee andere boten die nog binnenkomen vertellen verhalen die ons erg bekend voorkomen.

Ook morgen waait het hard uit dezelfde richting en ook op andere boten is men ervan overtuigd pas overmorgen te kunnen vertrekken.

 Ook als er bewolking is zijn er prachtige avonden

Ook als er bewolking is zijn er prachtige avonden

In de avond en tijdens de nacht is er echter betrekkelijk weinig wind en dat doet de bemanning van een van de bootjes besluiten om te vertrekken. Twee uur later zijn ze echter terug. Het waait veel harder dan we in de haven vermoeden en de golven zijn erg hoog aldus  het stel.   De schipper van een Nederlandse klipper die ’s avonds binnenkomt  is een beetje geïrriteerd want er is voor zijn boot nog nauwelijks een plekje omdat de jachten aan de kade liggen en niet in de boxen. Hij zou hebben gereserveerd.  Ik maak hem toch maar even duidelijk dat wij op onze kadeplek nog 20 cm in de modder liggen te roeren en dat de boxen nog ondieper zijn. Bovendien was er geen enkel teken dat er een deel van de kade gereserveerd was. Voor we de volgende morgen wegvaren maak ik nog even een foto.

 Lege boxen en een platbodem waarvan de boegspriet buiten de haven uit steekt

Lege boxen en een platbodem waarvan de boegspriet buiten de haven uit steekt

 
Vertrek Hesnaes wo 13 aug 2014 08:00
Aankomst Gedser wo 13 aug 2014 13:37
Afstand 30 zm van totaal 2579 zm


We vinden het prima om met 15 knopen wind te vertrekken en we weten dat we moeten kruisen. Gelijktijdig met de terugkomer van gisteren varen we de haven uit. We nemen een route tussen twee gebieden met stelnetten door die heel goed gemarkeerd zijn. Met een heel lange slag het zuidoosten in een een slag terug naar de kust komen we al tamelijk dicht bij Gedser uit.

Route Hesnes-Gedser

Route Hesnes-Gedser

 Zwaar bewolkt, maar een heel mooie avondhemel

Zwaar bewolkt, maar een heel mooie avondhemel

Hierna volgt nog een slag naar buiten en als we ervan overtuigd zijn dat we de geul zonder knijpen goed kunnen halen maken we de laatste slag. De zee is nog behoorlijk onrustig en er staan hoge golven. Af en toe trekt de wind nog even aan naar de 20 knopen, maar hoe verder we vorderen hoe rustiger het wordt en bij Gedser is het een mooie 4 Bf geworden.   In de haven is het zo vroeg nog heel erg rustig en we hebben de mooie plaatsjes voor het kiezen. ’s Avonds is het, heel vreemd, weer bijna windstil terwijl de gribfiles voor de volgende dag toch weer 5 Bf aangeven.


 

 

Vertrek Gedser do 14 aug 2014 08:10
Aankomst Burgstaaken do 14 aug 2014 17:00
Afstand 43 zm van totaal 2622 zm


Om vandaag van Gedser naar Burgstaaken op Fehmarn te komen moet met een tegenwind van 5Bf gekruisd worden . De wind zit meer in het zuidwesten en ik besluit eerst een slag naar het zuiden te maken en daarna een heel lange slag naar Fehmarn. Vooral het eerste deel van de tocht  zeilde het best wel goed, maar de behoorlijke golven die er na een paar dagen van Z – ZW winden zijn zorgen wel voor stevige klappen en af en toe ook behoorlijke hoeveelheden water over het voordek. Zo’n situatie is niet bevorderlijk voor hoge snelheden. Op zichtafstand van Fehmarn beginnen zware buien ons mooie traject te verstoren. Onbehoorlijke draaiingen van de windrichting (in 20 minuten 70 graden) en tevens grote variaties in windsterkte (binnen een half uur van 5Bf naar 2 Bf en weer terug naar 5 Bf).  Het zijn verklaringen voor de vreemde afwijkingen in onze strakke koers. Als er opnieuw een flinke bui aankomt en de wind opnieuw begint te draaien vinden we het genoeg en de laatste mijlen motoren we naar Burgstaaken.

Route Gedser Burgstaaken

Route Gedser Burgstaaken

De haven is erg vol en we zoeken naar een plekje. Als we een lege box zien met een groen plaatje willen we erin draaien, maar helaas is het veel te ondiep voor de HQ.  We parkeren de HQ tegen een Beneteau 46 die aan de kopse kant van een steiger ligt. Al met al toch een prachtig plekje. Ook daar is het maar 2,1 m diep. De havenmeester beaamt de lage waterstand en zegt dat het van de ZW wind komt.

Omdat we actuele weerberichten willen lezen koop ik bij de Havenmeester een Hotspot account van LAN-1 voor internettoegang gedurende 1 dag (=24 uur). Ik heb een heel goed signaal (>80%) en een goede link-quality. De hotspot is ook prima te bereiken en na het aanloggen met de gegevens die op het plastic kreditkaartmodel kaartje staan krijg ik heel snel een welkomst boodschap van Lan-1. Maar daarna is het een stuk ellende. Vrijwel geen enkele site geeft toegang. Ik ben uren bezig geweest om alleen maar de inhoud van een site te kunnen lezen.  Uiteindelijk is het gelukt om u-grib gribfiles binnen te halen. Ook tijdens de nacht als ik denk dat iedereen slaapt en het rustig is op de router, blijft het knudde met een rietje. ’s Morgens was het absoluut onmogelijk om ook maar de contents van 1 site te lezen. Ik heb zowel een briefje met mijn bevindingen als het kaartje in de brievenbus van de havenmeester gedumpt. Wie weet verbetert er iets. Niet geschoten . . . . .

 

Dit artikel is gepubliceerd in categorie 2014 - De Baltic.