De Orkneys

In Stromness

Stromness, jachthaven

De vooruitzichten voor de wind de komende dagen zijn niet erg gunstig en als de dame voor het havengeld langs komt vraag ik of ze ook ‘lange termijn tarieven’ hebben. Om nu direct voor een maandtarief te kiezen vinden we ook weer wat overdreven, maar een weektarief is wel degelijk een optie. Het is gemoedelijkheid troef en nadat we alle gegevens op het formuliertje hebben ingevuld hoeven we nog niet direct te beslissen. Morgen is ook prima, want de dame komt toch elke dag langs. Het wordt een weektarief dat we uiteindelijk ook helemaal benutten.
De volgende dag is het prachtig weer, een uitbundige zon en een plezierige temperatuur.  Met onze fietsjes verkennen we de omgeving en ik klim nog een klein eindje een heuvel op om wat foto’s te maken, terwijl Hilda op een bankje even op me wacht. 
Ook leggen we de boot aan de buitenkant van de steiger omdat er een erg harde wind staat aan te komen, en ‘hogerwal’ ligt het nu eenmaal comfortabeler.

Van een andere zeiler hoor ik dat er langs het uiterste randje van de Hoy Sound een kilometers lang pad is en natuurlijk moet dit pad worden verkend. Ook deze keer raak ik niet onder de indruk van de stroom in de Hoy Sound, maar opnieuw ben ik er met laag water. Met een Stromness bewoner, die volgens zijn zeggen elke dag een uurtje op het bankje komt zitten om over het water uit te kijken, raak ik aan de praat en ik  hoor van hem dat hij hier regelmatig Orka’s kan spotten in de stroom. Ik zie ze niet, maar wel een aantal zeehonden langs de kant.

Het besluit om een toeristische rondrit met zo’n open dubbeldekker te gaan maken laten we schieten als het de volgende dag stevig regent. Daarentegen wordt het een dagje binnen zitten en we spellen de Leeuwarder Courant van een paar dagen. Dank zij internet en de krant op een tablet is dit mogelijk en blijven we op de hoogte van het wel en wee in Friesland. 

Stroom in de Hoy Sound

Als ik het pad langs de Hoy Sound later nog eens langs fiets zie ik een heel andere Sound. Hoewel de zee vlak is en de wind niet eens zo sterk is zie ik als gevolg van de wind tegen de stroom in enorm steile golven en ik zou er niet graag met onze boot midden in varen. De almanak waarschuwt dan ook om absoluut niet in de volle westgaande stroom naar buiten te varen.

Klik hier voor meer foto’s

 

Dit artikel is gepubliceerd in categorie 2017 - Westwaarts.