Naar Zweden


Pinkster Zondag, 20 mei, Stavern – Ankeren nabij Grebbestad, 45 zm

Van Noorwegen naar Zweden

Voor zondag hebben we een goed weerbericht om de oversteek naar Zweden te maken. Waar we in 2017 koers zetten naar Strømstad en uiteindelijk nabij Grebbestad overnachten, zetten we nu de koers direct naar dit gebied. Ik heb het prachtige natuurhaventje Musö Sältan uitgezocht, dat op de kaart als ankerplek wordt aangegeven en waarvan ik me van  vorig jaar nog herinnerde dat daar een jacht  lag. De toegang is ondiep, maar volgens de kaart moet het plekje bereikbaar zijn.
 
 

De jachthaven van Stavern, waar wij dus niet zijn geweest

De jachthaven van Stavern, waar wij dus niet zijn geweest

De oversteek gaat erg rustig met halve wind van rond de 10 knopen. We kunnen het gehele traject van 45 zm zeilen met uitzondering van het eerste en het laatste halve mijltje en halen een gemiddelde van ca 6 knopen.

De ankerplekjes

De ankerplekjes

Het natuurhaventje ziet er heel mooi uit, maar we keren op ca 200 meter, want tijdens twee pogingen hebben we 2,3 op de dieptemeter  gezien. Bij dergelijke diepten gaan we niet doorzetten. Aan kielreparaties heb ik een grondige hekel.

Een paar honderd meter naar het noorden is een diepe inham waar op de kaart ook een ankertje is afgebeeld. We varen ver naar binnen maar ook daar wordt het erg snel ondiep. Veel dichter bij de ingang laten we het anker vallen en hebben er een heel rustige nacht.

Een prachtige avond op ons ankerplekje

Een prachtige avond op ons ankerplekje

 

 

Dit artikel is gepubliceerd in categorie 2018 - Botnische Golf.