Tjøtta – Tofte

 

Tjøtta – Tofte, Havbrukssenter, di 9 juli 2019, 23 zm

 

We gaan toerist spelen vandaag. We varen naar het Norsk Havbrukssenter in Tofte, een plaatsje iets ten westen van Brønnøysund. Op deze plek is een voorlichtingscentrum van de aquacultuur in Noorwegen. Er is een binnententoonstelling en een kleine fishfarm waar rondleidingen worden gegeven. We zijn inmiddels bij zoveel van deze fishfarms langs gevaren dat we wel eens willen zien hoe een en ander in zijn werk gaat. Het lijkt immers zo simpel, een groot leefnet in het water, wat vissen erin en als ze groot gegroeid zijn opvissen, verwerken  en verkopen . Door info op Velihavn.no weten we dat we daar ook kunnen aanleggen en overnachten.

 Als een spiegel!

Als een spiegel!

De tocht van Tjøtta naar Tofte gaat jammer genoeg weer op de motor. De wind waait met 1Bf of minder en het wateroppervlakte is spiegelglad. De hele route gaat over wijd water met uitzondering van het laatste stukje, dus 4 uurtjes weinig actief. Als we aankomen wordt er juist een rondleiding gegeven. Een groep mensen, allemaal met reddingvest, loopt rond op de steigers die rondom de kweekvijvers zijn gelegd. Als ik mijn inforondje aan land maak blijkt het ook de laatste rondleiding van de dag te zijn geweest. Wel is er nog een exclusieve rondleiding voor cruise passagiers van de Hurtigrutenboot die elke middag in Brønnøysund aanlegt en waarvan belangstellenden met een touringcar hier naartoe worden gebracht. We stellen de rondleiding dus maar uit tot de volgende dag.

 Bij het Norsk Havbrukssenter

Bij het Norsk Havbrukssenter

Wij hebben de boot aan de kopse kant van de steiger vastgemaakt waar we twee kleine bolders vonden en we liggen prima die nacht. Op deze plek is elektriciteit beschikbaar, maar sommige stopcontacten zijn bijna gesmolten. Schijnbaar worden stekers met slechte  contacten gebruikt. Op de kade is een ruime parkeerplaats voor campers en een servicegebouw met sanitaire voorzieningen en wasmachines, alles splinternieuw en superschoon. Havengeld en staangeld voor de campers kan bij de receptie worden betaald dus geen probleem voor ons.

 

 

Tofte, Havbrukssenter

Vier Duitse campergasten en wij tweeën beginnen om 11 uur aan de rondleiding. Zo te zien zal elk van de gasten wel “Omvisning barn” (rondleiding kind) op het kassabonnetje hebben staan. Ook senioren genieten hier van een lagere prijs. Of die seniorprijzen ook gelden voor het havengeld weet ik niet, maar bij de receptie betaal ik ook een derde minder dan wat  op de infobordjes aan de kant wordt  aangegeven.

Tijdens de rondleiding leren we dat er toch heel veel komt kijken bij ‘fish farming’. Het gaat hoofdzakelijk om de kweek van zalm, want kabeljauw kan eigenlijk niet kosteneffectief worden gekweekt. Noorwegen produceert met grote afstand de meeste gekweekte zalm in de wereld. In elke grote kooi  zwemmen zo’n 200.000 zalmen die in gemiddeld zo’n 22 maanden van 100 gram naar 6 kilo groeien. De vissen hebben alle ruimte want in de kooi is 97,5 % water en 2,5% vis. Er is een intensieve staatstoezicht op de kwekerijen, o.a. ten aanzien van bodemvervuiling onder de kwekerijen, de ongewenste vermenging van gekweekte en wilde zalm als gevolg van ontsnappingen, gebruik van antibiotica en zo nog een scala andere zaken. Een erg leerzame rondleiding.

’s Middags fiets ik naar Brønnøysund voor wat boodschapjes en daar zie ik komplete verse zalmen in de koeling liggen, omgerekend € 12,- per kg. Zo’n hele vis kost dus zo’n € 70,- . De viskwekerij zal dat bedrag niet krijgen, maar in zo’n kooi zwemt dus toch voor een aardig bedrag.

’s Avonds kunnen we genieten van een prachtig spektakel. Het is bladstil, maar het water is enorm in beweging. Grote scholen makrelen zwemmen rondjes bij de boot. Het is een gespetter van jewelste omdat ze gedeeltelijk met de ruggen boven water zwemmen en ook  regelmatig helemaal  boven de wateroppervlakte springen. Als ze voldoende dichtbij zijn zien we vele tientallen voorbij zwemmen en herkennen de makreel aan de kenmerkende strepen op de vissenlijven. We blijven er heel lang naar kijken.

Dit artikel is gepubliceerd in categorie Nordland Zuidwaarts.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.