Reine – Nusfjord

Reine – Nusfjord, do 20 juni 2019, 9,5 zm

 

 

Reine – Nusfjord

Als we de 20ste juni vertrekken is het behoorlijk laag water. Wellicht hadden we beter een paar uurtjes langer wachten, maar bij aankomst hadden we meer dan voldoende diepte alleen was het waarschijnlijk iets voor  of iets na laag water..  We weten dat de steiger in een geultje ligt en dat vlak naast het geultje de bodem sterk oploopt. Al heel gauw nadat we los zijn van de steiger wordt het snel ondiep waar we rond een staak moeten varen. Ik mag sturen en met een slakkengangetje van 0,5 knoop kruipen we vooruit. Hilda wil me maar steeds bakboord uit sturen omdat ze de rotsbodem aan stuurboord ziet. Maar ik zie aan bakboord hetzelfde terwijl de diepte meter op een zeker moment 2.3 meter aangeeft. Gashendel op achteruit en maar goed dat er geen wind is want verlijeren zou wel eens funest kunnen zijn geweest. We liggen compleet stil, maar het laatste beetje dat we nog zijn doorgeschoten geeft ook 10 cm  meer diepte.  Heel langzaam trekken we door en de diepte wordt steeds groter. We zijn de haven uit.!

 Onderweg naar Nusfjord

Onderweg naar Nusfjord

We gaan deze dag naar Nusfjord. We zijn er nog niet eerder geweest, waarschijnlijk omdat er weinig plaats is. Langs de kleine L-vormige steiger kunnen maximaal 2 a 3 jachten liggen, misschien maximaal vier als er een pakje wordt  gemaakt. Verder zijn er geen mogelijkheden in de kleine inham.   De 9,5 mijl naar Nusfjord is opnieuw geen zeilrak, er is weinig wind uit het noordoosten. Het is nog geen vakantieseizoen in Noorwegen, want er ligt een jacht en wij kunnen er nog heel mooi bij. Het andere jacht vertrekt overigens een uurtje later en de rest van de dag en de nacht zijn we het enige jacht.

 Aan de L-vormige teiger in Nusfjord

Aan de L-vormige teiger in Nusfjord

Nusfjord is een toeristisch trekpleister en er wordt entree gevraagd om er te mogen kijken. Voor ons geldt dat de ‘kai avgift’ van 200 kronen geldt als entree. Wij als cultuurbarbaren kunnen eigenlijk  niet zo goed ontdekken wat er zo interessant aan Nusfjord is. De kleine inham is geheel omgeven door zgn rorbuer die worden verhuurd. Verder staat er een oude schuur waar vroeger levertraan uit vissen werd gemaakt. Daar wordt ook een film gedraaid hoe vroeger en nu vis werd gevangen en verwerkt. En dan is er natuurlijk nog een gelegenheid waar je van de vermoeienissen van het kijken even tot rust kunt komen met een drankje. Ook mogen we de bakkeriet niet  vergeten. Min of meer een conditorei met allerlei lekkere baksels. Ze verkopen ook gewoon brood, een soort bol, niet erg groot, voor een ‘schappelijk prijsje’. Bij ‘schappelijk’ moet ik wel even geheugenverlies inschakelen.

 Rorbuer (vakantie en overnachtingshuisjes) worden nog steeds nieuw gebouwd

Rorbuer (vakantie en overnachtingshuisjes) worden nog steeds nieuw gebouwd

Dit artikel is gepubliceerd in categorie De Lofoten.