Ottersoy – Moyhamna

Ottersoy – Moyhamna, 11 juni 2019, 41 zm

 

Ottersoy-Moyhamna

De windrichting verandert niet, nog steeds noordelijk, maar de windsterkte is redelijk om er tegenin te varen. We vertrekken met als doel Moyhamna, een mooie ankerplek vlak ten noorden van de berg Torghatten. Maar er is ook een kleine steiger waar aan weerszijden precies één boot kan liggen.  Als we geluk hebben kunnen we daar vastmaken Want ik wil erg graag nog eens door het gat wandelen dat dwars door de berg gaat. De afstand van het haventje tot de berg is zo’n 7 kilometer en dat is helaas te veel voor mijn versleten enkel, dus ik moet het fietsje mee. Als we moeten ankeren moet de fiets in de rubberboot, en hoewel niet onmogelijk is het toch een heel gedoe

Af en toe groene oases

Af en toe groene oases

Vanuit zeilersoogpunt is de tocht die dag redelijk saai. De eerste 25 mijlen wijst de windmeter steeds minder dan 7 knopen en daarna trekt het een ietsje aan.
Tijdens de tocht zien we wel een groeiend aantal ‘fishfarms’ ofwel ‘fiskeanlegg’.  De redenering die ik regelmatig hoor “er verandert toch niets daar”,  gaat misschien wel op voor de rotsen en lichten hierop, maar het gaat niet op voor deze fishfarms, want in bepaalde gevallen zijn doorgangen tussen rotseilandjes  zelfs afgesloten voor nautisch verkeer. De gestippelde rechthoekjes, waar deze ‘farms’ op de kaarten mee worden aangegeven, zijn dan wel belangrijk. Wel verschijnen soms virtuele AIS boeien die de fishfarms afbakenen op de plotter en het AIS display, maar lang niet in alle gevallen.

We hebben geluk, want in de inham van Moyhamna zien we dat het kleine steigertje nog helemaal vrij is, hoewel er wel een jacht achter z’n anker in de inham ligt. In verband met de diepte varen we voorzichtig naar het steigertje en maken vast. Na het avondeten fiets ik naar berg Torghatten om naar het gat te klimmen. De vorige keer dat we hier lagen is het niet gelukt omdat ik de Noorse aanwijzingen op een bord onvoldoende begreep en als gevolg daarvan naar een andere plek was geklommen waar ooit een vliegtuig tegen de berg was gevlogen. Nadat ik toen weer beneden was had ik de puf niet meer om nog naar het gat te klimmen. Deze keer heb ik het goed pad omhoog wel te pakken en het is een geweldige ervaring om vanuit het gat de omgeving te zien. De foto’s hieronder geven een indruk.

 Het gat van binnen naar buiten

Het gat van binnen naar buiten

 Uitzicht naar de andere kant

Uitzicht naar de andere kant

 Het wandelt niet echt gemakkelijk door het gat

Het wandelt niet echt gemakkelijk door het gat

De verhouding met de kijkers laat zien dat het geen klein gaatje is

De verhouding met de kijkers laat zien dat het geen klein gaatje is

 

Dit artikel is gepubliceerd in categorie Nordland Nrdwaarts.