Ottersoy – Moyhamna

Ottersoy – Moyhamna, 11 juni 2019, 41 zm

 

Ottersoy-Moyhamna

De windrichting verandert niet, nog steeds noordelijk, maar de windsterkte is redelijk om er tegenin te varen. We vertrekken met als doel Moyhamna, een mooie ankerplek vlak ten noorden van de berg Torghatten. Maar er is ook een kleine steiger waar aan weerszijden precies één boot kan liggen.  We hopen dat er een plekje vrij is aan de kleine steiger en dat we daar kunnen vastmaken want ik wil erg graag nog eens door het gat dat dwars door de berg gaat wandelen. De afstand van het haventje tot de berg is zo’n 7 kilometer en te voet vind ik dat toch wel iets te veel voor mijn versleten enkel, dus  het fietsje moet mee. Als we moeten ankeren moet de fiets in de rubberboot, en hoewel niet onmogelijk is het toch een heel gedoe.

Af en toe groene oases

Af en toe groene oases

Vanuit zeilersoogpunt is de tocht die dag redelijk saai. De eerste 25 mijlen wijst de windmeter steeds minder dan 7 knopen en daarna trekt het een ietsje aan.
Tijdens de tocht zien we wel een groeiend aantal ‘fishfarms’ ofwel ‘fiskeanlegg’.  De redenering die ik regelmatig hoor “er verandert toch niets daar”,  gaat misschien wel op voor de rotsen en lichten hierop, maar het gaat niet op voor deze fishfarms, want in bepaalde gevallen zijn doorgangen tussen rotseilandjes  zelfs afgesloten voor nautisch verkeer. De gestippelde rechthoekjes, waar deze ‘farms’ op de kaarten mee worden aangegeven, zijn dan wel belangrijk. Wel verschijnen er soms virtuele AIS boeien die de fishfarms afbakenen op de plotter en op het AIS display, maar lang niet alle fishfarms hebben deze virtuele boeien.

We hebben geluk, want in de inham van Moyhamna zien we dat het kleine steigertje zelfs helemaal vrij is, hoewel er wel een jacht achter z’n anker in de inham ligt. In verband met de diepte varen we voorzichtig naar het steigertje en maken vast. Na het avondeten fiets ik naar berg Torghatten om naar het gat te klimmen. De vorige keer dat we hier lagen is het niet gelukt omdat ik de Noorse aanwijzingen op een bord onvoldoende begreep en als gevolg daarvan naar een andere plek was geklommen waar ooit een vliegtuig tegen de berg was gevlogen. Nadat ik toen weer beneden was had ik de puf niet meer om nog naar het gat te klimmen. Deze keer heb ik het goede pad omhoog wel te pakken en het is een geweldige ervaring om vanuit het gat de omgeving te zien.

In de Noorse mythologie bestaat een mooi verhaal hoe het gat in de berg is ontstaan. Het bewuste verhaal kunt u hier lezen.  Geologen hebben een wat meer wetenschappelijke verklaring. Het gat in de berg is ontstaan tijdens de ijstijd. Door erosie van water en ijs werden de poreuze rotsen aan de binnenkant uitgesleten. De hardere rotsen bovenaan hebben het water en ijs doorstaan.

De foto’s hieronder geven een indruk van het binnenste van het gat.

 Het gat van binnen naar buiten

Het gat van binnen naar buiten

 Uitzicht naar de andere kant

Uitzicht naar de andere kant

 Het wandelt niet echt gemakkelijk door het gat

Het wandelt niet echt gemakkelijk door het gat

De verhouding met de kijkers laat zien dat het geen klein gaatje is

De verhouding met de kijkers laat zien dat het geen klein gaatje is

 

Dit artikel is gepubliceerd in categorie Nordland Nrdwaarts.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.