De Vivere 1978

Een kajuitbootDe buitenkantDe binnenkantBouwdetailsOnderhoud 83
Tochtje met de Etap (klik op de afbeelding voor meer foto's)

Klik voor fotos van het tochtje met de Etap

Al van jongs af leek me zeilen fantastisch. Pas toen ik de twintig al even voorbij was kwam het eerste zeilbootje in mijn bezit, een Vaurien waarmee ik alleen zeilde. Al ras kwamen andere inspiraties om de hoek en werd de Vaurien vervangen door een 420 waarmee ik regelmatig van Eindhoven naar Roermond reed om daar in de grindgaten te gaan zeilen. Maar mijn ambitie was breder, ik wilde met mijn gezin gaan zeilen en samen met mijn vrouw Hilda gingen we naar een zeilschool in Friesland om het zeilen op grotere boten onder de knie te krijgen. De finale proef of we het als gezin leuk zouden vinden testten we door een Etap zeiljacht te huren waarop we 14 dagen in Friesland rondtrokken. We waren verkocht, althans de ouders. De kinderen waren nog te jong om een mening te hebben, dat kwam 6 jaar later.

 

Waarschip kwarttonner

De Vivere in Dokkum langs de kant

De Vivere in Dokkum langs de kant

Op de Hiswa tentoonstelling van 1976 keken we naar  het zelfbouwpakket van het Waarschip 570. We dachten dat we met enige moeite de  9999,- gulden wel bij elkaar zouden kunnen schrapen. Bestellen deden we ondanks het aandringen van de verkoper niet, omdat ik eerst de 420 wilde verkopen. ’s Avonds nadat we wat langer hadden nagedacht werd ons duidelijk dat we met onze twee kindertjes een grotere boot nodig hadden als we er de nachten op wilden doorbrengen.

Hoewel we de financiële aspecten onvoldoende konden overzien, bestelden we toch de romp en het houtpakket van de kwarttonner. De aflevering hiervan vond plaats einde 1976. Toen we eind 1977 verhuisden vanuit de regio Eindhoven naar Friesland was het casco redelijk ver afgebouwd. Gelukkig had ik daar een boerderijtje gevonden waar ik de boot kon afbouwen. Ook voor de nog ontbrekende onderdelen vonden we de financiële middelen en in juli 1978 werd de ‘Vivere’ te water gelaten in de buurt van Wartena.

Klaar voor een tochtje onder de bruggen door

Klaar voor een tochtje onder de bruggen door

We zeilden van 1978 tot 1983 met het Waarschip en verkochten de boot omdat de kinderen het zeilen niet meer leuk vonden. Voor mij was dit het startsein om een volgend jacht te gaan bouwen.

Tekening buitenkant en gegevens

Tekening buitenkant en gegevens

 

ExplodedView

De jongens van 'Waarschip' hadden alle details op papier neergezet.
Op de bouwtekeningen waren alle details gedetailleerd uitgewerkt.

 

na_oh_1983_1

na_oh_1983_2

na_oh_1983_4

na_oh_1983_3

Een stevige onderhoudsbeurt vlak voor de definitieve verkoop. Pas in het najaar ging boot naar de nieuwe eigenaar.

Dit artikel is gepubliceerd in categorie Waarschip 1/4 ton.

3 Responses to De Vivere 1978

 1. Martin Hoek schreef:

  Beste Henk en Hilda,
  Drie jaar geleden heb ik een kwarttonner gekocht met de naam Vivere. Via google kwam ik op jullie site terecht. De naam Vivere komt niet echt vaak voor, dus het zou goed kunnen dat ik jullie oude schip nu heb. Het leek me leuk om jullie dat te laten weten en kan jullie ook foto’s toesturen van hoe het schip er nu uit ziet.
  Met vriendelijke zeilgroet,

  Martin Hoek

 2. Tom Hoekstra schreef:

  Wat leuk om deze oude foto’s te zien uit de jaren ’70. Mijn ouders hadden ook een zeiljacht maar hebben die helaas ook verkocht toentertijd. Ik heb later ook een nieuw bootje teruggekocht en zeil nu regelmatig met veel plezier, vaak in Nederland. Heerlijk!

  • Henk Haak schreef:

   Ja, hiermee hebben we zeilen geleerd. Veel mee gevaren tot het moment dat er veranderingen waren. Nog regelmatig denken we terug aan de Vivere waar we toch lange dagtochten mee maakten en elke tocht nog een ‘avontuur’ was.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.