Bouw Orion

Orion 33


Nadat gesprekken met Dick Koopmans Sr op niets waren uitgelopen, kwam ik terecht bij Dhr Körner van van de Stadt en vertrok ik met studietekeningen van de Orion 33 en de Zeehond 36. Hoewel de Zeehond mijn voorkeur genoot, besloot ik na een paar dagen rekenen dat de schatkist hiervoor niet toereikend was, hoewel…… De afmetingen van de Zeehond speelden ook een rol. Van de 24 ft Waarschip kwarttonner naar een 36 voeter?

Uit de catalogus van Van De Stad

Uit de catalogus van Van De Stad

Een 33 voeter was in ’83 al een heel grote boot en zo werd ons tweede zeiljacht een Orion 33, hoewel de tekeningen daarvoor alleen voor staal, polyester of aluminium beschikbaar waren. in een tweede gesprek met Körner overtuigde hij mij dat van de Orion33 ook heel goed in een hout-epoxy uitvoering gebouwd kon worden. Körner gaf me nog wat constructietekeningen mee van de Mermaid om zo een goed idee te krijgen over de afmetingen van de spanten en wrangen.
Ik sprak Körner pas weer nadat de boot al zeilde. Hij vroeg me hoe zwaar de boot was geworden. “Zeshonderd kilo te zwaar” zei hij, nadat ik hem had verteld dat de boot, inclusief de 2700kg loden kiel, 5400kg woog.

Op weg naar het element

Op weg naar het element

Een paar minuutjes na de tewaterlating

Een paar minuutjes na de tewaterlating


De maidentrip

De maidentrip