Water distributie

Koud water

De Trintella is voorzien van een watertank van 350liter. De tank is weggebouwd onder de dinette aan bakboordzijde.  Een 38 mm flexibele slang (2009) vormt de verbinding tussen de vuldop (2009) die midscheeps aan bakboordzijde is aangebracht en de tank.

Een 11 ltr/min  hydrofoorpomp met ingebouwde drukschakelaar (bj 2012) en drukvat (bj 2016) is toegepast om waterdruk op te bouwen voor de drie tappunten (2x bj 2012 en 1x bj????) en de boiler. Tussen tank en de pomp is een waterfilter (bj????) opgenomen.

Tussen resp pomp, boiler  en de tappunten zijn rode heetwater en blauwe  koudwater slangen (bj2012) toegepast. De tappunten bevinden zich in de kombuis, in het voorste toilet en in de douche. De douche (bj2011) zelf is aangesloten via een thermostaatkraan (bj2011). In de waterdistributie zijn vele afsluitkranen aangebracht om bij onverhoopte lekkage een deel van het circuit af te kunnen sluiten. In 2016 zijn de meeste slangaansluitingen vervangen door regulier fitwerk ipv van de vele slangklemmen. 


 

Gusher galley voetpomp

Gusher galley voetpomp

Een vierde tappunt bevindt zich ook in het voorste toilet. Hier kan uitsluitend koud water worden getapt, terwijl de waterdruk wordt opgebouwd door middel van een Gusher galley MK2 voetpomp.

Het waarom heb ik tot nu toe niet begrepen, maar het zou te maken kunnen hebben met het geluid dat de vorige hydrofoorpomp produceerde. Vervelend als je partner daardoor ’s nachts wakker wordt.


De watertank is voorzien van twee behoorlijk grote inspectieluiken van circa 50 cm doorsnede. Twee-jaarlijks reinig ik de tank aan de binnenzijde. Tijdens het vullen van de tank voegen wij Hadex toe in de dosering die de fabrikant voorschrijft. Hadex is een product, speciaal bedoeld voor het desinfecteren van opgeslagen drinkwater en reinigen van tanks en leidingsystemen. De werking van Hadex berust op het vertrouwde chloorprincipe. Hadex is o.a. goedgekeurd en toegelaten door het Nederlandse Ministerie van Volksgezondheid


Heet water

De originele boiler van 40 liter, geplaatst onder de kuipvloer, werd in 2009 tijdens de refit verwijderd. De aanleiding hiertoe waren enerzijds de enorme kalkafzetting aan de warmtewisselaar en anderzijds de roestvorming aan de buitenzijde. Het gevolg van de kalkafzetting was een slechte efficiëntie tijdens het opwarmen door het hete motorwater. Wellicht was er een mogelijkheid geweest om de kalk met een ontkalkingsmiddeltje te verwijderen, maar om de roestvorming te verhelpen bestond er slechts één afdoende oplossing: de afvalbak.


051822Als vervanging plaatste ik een nieuwe 22 liter RVS boiler onder de banken in de hoek van de dinette, dicht bij het meest gebruikte tappunt in de kombuis. Twee andere tappunten zijn aanwezig in de douche/toilet midscheeps en in het voorste toilet. Het water in de boiler wordt verwarmd door het interne koelwater van de motor of door het elektrisch verwarmingselement van 800W/220V, bij aanwezigheid van walspanning. De boiler is niet aangesloten aan de Victron omvormer.

In 2016 is in het koudwatercicuit naar de boiler een inlaatcombinatie ingebouwd om de hoge druk die ontstond tijdens het opwarmen van het water te beperken.

 

Dit artikel is gepubliceerd in categorie Trintella 42.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.