Vlieland – Delfzijl

Zondag 13 juli 1980, Vlieland -Lauwersoog

We ontdekken op Vlieland dat Hilda haar paspoort niet bij zich heeft. Na overleg besluiten we naar Lauwersoog te varen om van daaruit het paspoort op te halen. We vertrekken om half elf en nemen het Zuider Stortemelk, omdat we wat slechte ervaringen hebben met het Thomas Smitsgat. We sloegen daar het vorig jaar plat door een grondzee, terwijl het niet eens zo hard waaide. Eenmaal op ruim water kunnen we de spinnaker hijsen en dit zeil blijft staan tot halverwege Ameland. Daarna zakt de wind weg en  zijn we aangewezen op onze buitenboordmotortjes. Het wordt al gauw schemerig en we richten ons op een meetpaal met een Gpfl van 20 seconden voor de Wieringer gronden.  Vanaf daar is het simpel om de uiterton van het Westgat naar de Zoutkamperlaag te vinden. Hierna zoeken we naar het licht (ISO 4 sec) van de WG8 maar die zien we niet. Als we er volgens het gegist bestek zijn kan Ad de ton met zijn schijnwerper belichten maar het licht is er niet.

We zijn daar helaas volkomen op het verkeerde tijdstip, en hebben de stroom behoorlijk tegen en de voortgang is maar gering. Ook moeten we behoorlijk zoeken in de duisternis om de tonnen te vinden. Het navigeren dat we tijdens onze Theoretische Kustnavigatie lessen in het klaslokaaltje zo netjes hebben geoefend kunnen we nu in de praktijk brengen. Gelukkig heeft de Cetus Minor een goed zoeklicht waarmee ze de boeien redelijk goed kunnen vinden als we volgens het gegist bestek in de buurt moeten zijn. Het is ’s nachts al kwart over twee als we voor de sluis vast maken.

Maandag 14 juli 1980, Lauwersoog – Oostmahorn

We verkassen wat later op de morgen via de zeesluis naar Oostmahorn. Een vriend van ons, Andreas Stempher, die daar een vaste ligplaats heeft rijdt ons naar Veenwouden om het paspoort te halen. Jammer genoeg blijkt het document verlopen. Via de gemeentesecretaris van Dantumadeel regelen we dat we de dag erna een nieuw paspoort in Leeuwarden kunnen halen. Wel moeten we die dag nog pasfoto’s laten maken en die in Leeuwarden afleveren. Andreas functioneert weer als chauffeur en ikzelf haal onze eigen auto uit Harlingen op omdat ik Andreas niet een derde keer wil vragen om te rijden.

 Dinsdag 15 juli 1980, Oostmahorn

We halen het paspoort in Leeuwarden en schakelen mijn broer in om de auto van Oostmahorn naar Veenwouden terug te brengen. Met Ad en Patricia besluiten we om de heenreis naar Denemarken binnendoor te maken, via de kanalen in Noord Duitsland.

 Woensdag 16 juli 1980, Oostmahorn – Delfzijl

Het is onvoorstelbaar, maar het Lauwersmeer en het Reidiep zijn helemaal bezeilbaar. We vertrekken om 10 uur en om 12 uur moeten we wachten voor de Herman Colleniusbrug in Groningen vanwege de middag-sper tot 14:15 uur. Hierna komen we vlot door de rest van de bruggen  en overnachten in de jachthaven van Delfzijl.

Dit artikel is gepubliceerd in categorie 1980 - Funen DK.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.