Bagenkop – Cuxhaven

Donderdag 6 augustus 1981

Het gaat duidelijk op huis aan en we vinden dat we weer ‘in de buurt’ komen. De tocht van Bagenkop naar Holtenau gaat bijna helemaal op de motor want de wind op de Oostzee is totaal zoek, het is bladstil. Kiel radio meldde ‘Diesig’ en dat klopt helemaal Aan de hand van de koers die andere jachten voorliggen lijkt het of wij niet goed varen. Tot halverwege blijf ik wat twijfelen, maar dan loopt de veerboot Langeland-Kiel ons achterop en daarmee voel ik me ook weer zeker. We lopen later ook prachtig de  ‘Kieler turm’ aan en ons kompas is het vertrouwen dan ook weer dubbel en dwars waard. Tegen half zes maken we vast in het haventje bij de sluis in Holtenau. Nog even belastingvrij  iets inslaan bij Hermann Tiessen zit er niet in want we zijn te laat binnen.

Vrijdag 7 augustus 1981

Als we deze dag door Renzburg varen ontdekken we dat er nog een mogelijkheid is om belastingvrij in te kopen. We leggen aan en kopen het maximum aan spullen dat is toegestaan. Eigenlijk gaat het gemakkelijker dan in Holtenau en bovendien is het voor de kinderen een welkome onderbreking  van een lange motordag. In Brunsbüttel moeten we samen met een aantal zeeschepen in de sluis. Het binnenvaren en vastmaken is geen lolletje omdat die grote jongens maar blijven doormalen. In dergelijke situaties blijkt dat een buitenboord motortje maar weinig power heeft of speelt het lage gewicht van onze kwarttonner ook een grote rol?

Het zit ons niet mee, want nauwelijks buiten de sluis lijkt het of de motor ons scheepje niet meer vooruit kan krijgen. Ik ontdek dat we een levensgrote houten zitbank onder de kiel hebben. Met de pikhaak probeer ik het obstakel  weg te krijgen. Als de bank eindelijk wegschiet blijft hij vervolgens achter het roer vastzitten. Heel snel haal ik eerst de motor omhoog waarna we het roer wat heen en weer bewegen. Dit helpt en met een gang schiet de bank weg en drijft met de poten omhoog de Elbe op. Een paar jachten die ons al wilden helpen zoeken hun oude koers weer op. wij varen de Elbe af en lopen iets over 10 uur die avond de jachthaven van Cuxhaven binnen. In deze haven vinden een geweldig clubhuis waar we zo laat ook nog iets kunnen eten.

 

Dit artikel is gepubliceerd in categorie 1981 - Zweden.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.