Cuxhaven – Harlingen

zaterdag 8 augustus 1981

We hebben geluk met het tij en we kunnen om kwart voor zeven ’s morgens vertrekken met als doel het Duitse waddeneiland Langeoog. Mark is vandaag jarig, hij wordt 8 jaar en het is feest op de boot. Met de stroom mee de Elbe af gaat hard en de wind is bij vertrek ook nog gunstig. Voor we echter de Elbe 1 bereikt hebben is er van enige wind geen sprake meer. We liggen al snel te dobberen met klapperende zeilen op onrustige kruisgolven. De motor moet weer bij, hoewel we ook af en toe de zeilen hijsen als er weer een zuchtje wind voorbij komt. In de loop van de dag bereken ik dat we Langeoog niet zullen halen voor het donker wordt. Edoch, als ik de koers naar een andere haven bekijk, bedenk ik me dat het mogelijk moet zijn om met de meestroom tot aan het wantij onder Langeoog te komen. Daarna moeten we met de gekeerde stroom de haven  kunnen bereiken. Met de laatste meestroom varen we het zeegat tussen Spiekeroog en Langeoog binnen en nadat we het wantij voorbij zijn krijgen we de ebstroom mee naar de haven van Langeoog. We zijn toch nog redelijk vroeg in de avond aanwezig om Mark’s verjaardag te vieren met een etentje in het clubhuis van de jachtclub Langeoog.

Omdat we nog 6 dagen over hebben besluiten we een dag op Langeoog te blijven. 

Maandag 10 augustus 1981

Via de Noordzee varen we via het Dovetief rond de noordwest punt van Norderney het wad op en varen onder Juist door naar Borkum. We zijn meer dan op tijd voor het prikkenbaantje onder Borkum en 2  uur voor hoogwater lopen we nog even aan de grond. Iets over  6 uur ’s avonds liggen we vast in Borkum.

(Hierna stopppen mijn ‘dagboekaantekeningen’ en kunen alleen minimale gegevens worden verkregen uit het nautisch logboek)

Dinsdag 11 augustus 1981

Opnieuw kunnen we vroeg vertrekken en na een mooie zeildag varen we via Lauwersoog naar Oostmahorn waar we ’s middags om kwart voor twee vastmaken.

Woensdag 12 augustus 1981

Deze dag varen we vanuit Oostmahorn via het wad naar de Ballumerbocht op Ameland. Nadere gegevens ontbreken

Donderdag 13 augustus 1981

Vanuit de Ballumerbocht varen we, opnieuw via het wad, naar de jachthaven van Vlieland

Vrijdag 14 augustus 1981

Vanuit Vlieland vare we terug naar onze  thuishaven bij de Harlinger Jachtbouw in Harlingen.

Het sleeplog vermeldt 1004 zm. waarschijnlijk is het aantal mijlen aan de lage kant omdat het log niet voor 100% in het water heeft gehangen en soms niet juist aangaf, b.v. in de Limfjord met de vele planten in het water.

 

Dit artikel is gepubliceerd in categorie 1981 - Zweden.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.