Nykøbing – Ålborg

Zeilen is populair bij de Denen en in de Limfjord zien we veel smalle boten met erg veel zeil. We vertrekken zondagmorgen 26 juli 1981 te samen met een groep van dergelijke boten uit de haven. Het weer is niet erg ideaal, het waait hard en het regent af en toe. Als we na zo’n twee uur zeilen Livø naderen lokt het niet erg om hier te blijven. De weersverwachting voor de komende dag is niet erg gunstig en daarom varen we door. Bij Løgstør varen we door de Løgstør  Bredning en we zien duidelijk dat we door een geul varen en het diepere water is goed te herkennen.  Aan weerszijden van waar we varen is het water niet dieper dan 30 a 40 cm.

Vanaf Løgstør tot ver na de Aggersund brug varen we in de file. Dit komt, zoals we later begrijpen, omdat er erg veel boten naar Ålborg terugkeren na het weekend. Inmiddels is het zo mistig geworden dat we de bakens in de vaargeul maar nauwelijks meer waar kunnen nemen. We weten niet precies meer waar we zijn, maar de twee boten voor ons wijzen de weg (hopen we tenminste). Als op het eind van de middag de mist wat optrekt kunnen we vaststellen dat we al in de buurt van Ålborg zijn. Hoewel van ons plan niet zoveel terecht gekomen is zijn we wel aardig opgeschoten en hebben we wel de hele dag kunnen zeilen. De afgelegde afstand hebben we vanaf de kaart moeten ‘prikken’ omdat ons sleeplog constant kilo’s waterplanten meesleepte en daarom niet goed meer kon aangeven.

In een grote jachthaven van Ålborg vinden we met moeite een plekje. Men werkt hier met een systeem van groene en rode bordjes op de ligplaatsen. Een groen bordje geeft aan dat de plek (tuijdelijk) vrij is. Met een geschreven datum geeft men aan hoe lang er gebruik van kan worden gemaakt. Ook hier zijn goede sanitaire voorzieningen. Zowel in de douche als bij de wasbakken warm en koud stromend water en geen liggeld. Het Waarschip is ook hier een bekende verschijning want we zien in de haven twee andere kwarttonners en een halftonner.

Dit artikel is gepubliceerd in categorie 1981 - Zweden.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.