Kristiansand – Grimstad

VerslagFoto'sKaartWeer

Tocht:   Kristiansand – Grimstad

Vertrek:          Zo 25 juli 1982  11:40
Aankomst:    Di 27 juli 1982  06:30
Afstand:         — mijl


Zondag verlaten we Kristiansand om ergens tussen de rotseilandjes te gaan ankeren. We zeilen de Fjord uit en gaan in Zuid-oostelijke richting naar Ny Hellesund.   We proberen te ankeren bij het eiland Monsoya, maar het anker krabt en we hebben niet het gevoel dat we ergens anders wel goede ‘grond’ vinden.  Ons lichtgewicht Fortress ankertje met alleen touw is hier ook niet het meest geschikt voor. We maken daarna vast aan de rotsen en dat bevalt ons veel beter, want zo kunnen we aan wal komen en een rondje wandelen. De kinderen vinden dat ook veel plezieriger. Zo de nacht doorbrengen vinden we het einde en is ook veel  mooier dan in de jachthaven van Kristiansand.

Overnachten aan de rotsen

Overnachten aan de rotsen by Ny Hellesund

De volgende dag gaan we terug naar Kristiansand om nog wat boodschappen te doen en Patricia en Ellen te verwelkomen die met de auto gekomen zijn. Die avond  beleven we met elkaar een heel gezellige avond  die voornamelijk op de steiger wordt ‘gevierd’. Nico komt met een fles Canadese whiskey op de proppen, en hoewel ik nooit whiskey drink, blijkt dit vocht zo goed te smaken dat ik het merk opschrijf. Later blijkt dat er een analogie is tussen deze whisky en een Franse vakantiewijn: de Canadese whiskey die we  thuis kochten blijft heel lang aangebroken in de kast staan en krijgt het predicaat: ‘niet te zuipen’.

Dinsdag de 27e juli vertrekken we naar Grimstad waar kennissen van Ad en Patricia wonen die ze willen gaan bezoeken. We zeilen met een zwakke NO wind de Kristiansfjord uit maar al snel moet de motor het overnemen. We blijven wat verder uit de kust omdat we toch zo’n 40 mijl te varen hebben. Bij Grimstad maken we om half acht ’s avonds vast in de jachthaven.

Woensdag 28 juli als de anderen hun kennissen bezoeken, gaan wij al vast naar een ankerplekje bij Hesnesøya op 2 mijl afstand van Grimstad. We maken vast aan een plekje aan de rotsen waar we ook nog wat andere boten zien liggen. We kunnen goed aan de kant komen en met het goede weer vermaken ons kostelijk met klimpartijen op de rotsen.

Otto heeft een enorme bak met garnalen klaargemaakt

Op de middag van de 29e gaan we weer terug naar Grimstad waar we aan de middenkaai vastmaken. Ad en Patricia hebben een uitnodiging van hun kennissen om ’s avonds te gaan picknicken in de omgeving. We varen met de motorboot van de Noren naar een plekje waar we kunnen zwemmen. Het is heel speciaal, want het water is zo heerlijk warm dat het wel lijkt of we thuis in bad liggen. De Noorse kennissen hebben zich uitgesloofd, want er is een overvloed aan eten en drinken. Het vis, de kreeft en de garnalen smaken als  in een veel sterren restaurant .

Traject_Kristiansand-Monsoya

Traject_Kristiansand-Grimstad

Weermeldingen van 23/7/1982  6:00 uur GMT

Helgoland: N 3,  zicht 50km, luchtdruk 1019 mb, temperatuur 19°C

List/Sylt: N/NW 4,  zicht 30km, luchtdruk 1019, temperatuur 16°C

Verwachting: Skagerrak NW 4, later NW/W 3-4

Dit artikel is gepubliceerd in categorie 1982 - Noorwegen.

2 Responses to Kristiansand – Grimstad

 1. ellen janssens schreef:

  Hoi Henk en Hilda,

  Ik kreeg via Patricia de link naar jullie website, mijn complimenten overigens, wat ziet deze website er goed uit zeg !
  En…. wat leuk om een en ander na 29 jaar weer terug te lezen en te zien, geweldig !

  Ik wens jullie nog heel veel zeilplezier,

  lieve groeten van Ellen

  • henk schreef:

   Dag Ellen,

   Ja, het was reuze gezellig in 1982 in Kristiansand, met die geweldige fles Canadian Whiskey die jullie hadden meegenomen. Gek dat de fles van hetzelfde merk dat we later thuis kochten lang zo goed niet smaakte, maar het was natuurlijk de sfeer op die steiger. En waar ik ook zulke goede herinneringen aan heb is de BBQ op de rotsen met Otto och Thorun Birkenes uit Reddal. Maar dat zul jij je ook nog wel herinneren.

   Groeten van Henk en Hilda en hopelijk nog eens tot ziens onder plezierige omstandigheden.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.