Langeoog – Lyst

VerslagWeer

Tocht:          Langeoog – Lyst

Vertrek:          Zo 18 juli 1982  05:00
Aankomst:    Zo 18 juli 1982  21:10
Afstand:         77 mijl


We hebben een lange tocht voor de boeg en dus vertrekken we ook deze dag al om 5:00 uur uit de haven van Langeoog.  We lopen vast in de haven aan de kant van de prikken, maar zijn erg snel weer los.  Daar is het dus ondiep, goed te weten voor de volgende keer. De wind is erg zwak en komt uit het Noordwesten.  Voorlopig blijven de zeilen naar beneden en varen we op de motor.

Het is bijna half negen als we de DB19 passeren en er een klein beetje wind komt. We hijsen de zeilen en ze staan, maar dat is ook alles. De motor blijft eerst bij staan maar na een uurtje kunnen we het alleen met de zeilen af. De wind draait wat meer naar het westen en waait met een krachtje 3.

Helgoland hebben we al een hele tijd voor ons en om kwart voor twaalf passeren we de zuidelijke cardinale ton. We hebben al besloten om Helgoland links te laten liggen en we passeren Düne aan de Oostkant.  Om kwart voor twee kan de spinnaker bij en die blijft staan tot half vier, maar dan komt de wind te dwars in en heeft het geen zin meer.

 

Helgoland op de achtergrond

Helgoland op de achtergrond

Langzamerhand beginnen we te overleggen waar we naar toe zullen gaan. We hebben een koers uitgezet naar Amrumbank-Sud en volgens het voorlopig bestek wordt het midden in de nacht als we naar de noordkant van Sylt doorvaren en naar Lyst gaan. We kiezen er voor om naar  Hörnum aan de zuidkant te varen, want de kinderen hebben het ook wel gehad. Tegen 5 uur ’s middags passeren we Amrum_S, maar daarna kost het toch nog 4 uur om aan te leggen in het haventje.  Het sleeplog heeft 66,6 mijl geklokt en ‘geprikt’was het 77.


Traject_Langeoog-Lyst

Traject_Langeoog-Lyst

Weermelding Helgoland : NW 3, zicht 20km, luchtdruk 1025 mb, temperatuur 17 °C

Verwachting: W/ NW 3-4, later NW/N 4-5

Dit artikel is gepubliceerd in categorie 1982 - Noorwegen.

One Response to Langeoog – Lyst

  1. Jan Mensink schreef:

    Dag Henk
    Herkenbaar de plaatsen die jullie op je reis naar Noorwegen hebt aangedaan. De afstanden die op 1 dag worden afgelegd zijn voor ons vrij extreem. We kiezen wel voor een tussenstop op Helgoland, daarna naar Hörnum, Esbjerg, Hvidesande en voor ons het noordelijkst, Thyboron.
    Ik snap nu beter van Ameland naar Langeoog 17 uur zeilen.
    Groetjes Jan

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.