Thyborøn – Kristiansand

[tab name=”Verslag”]

Tocht:   Thyborøn – Kristiansand

Vertrek:          Vr 23 juli 1982  11:40
Aankomst:    Za 24 juli 1982  06:30
Afstand:         86 mijl

 

Volgens de weerberichten van Norddeich Radio zal de windsterkte in alle gebieden van de Noordzee tussen 3 en 4 Bf zijn en ook de vooruitzichten zien er hetzelfde uit. We besluiten om de overtocht te maken vanuit Thyboron. We verwachten er een kleine 20 uur over te doen en dat is te lang voor een dagtocht. We vertrekken daarom rond de middag omdat het gemakkelijker is om in de vroege morgen de kust aan te lopen, want dan kun je aan het karakter van de vuurtorens al van verre bepalen waar je na de oversteek aankomt.

Het is bij vertrek nog bewolkt en we zetten genua 3 en een rif in het grootzeil. Dat blijkt de juiste zeilvoering te zijn. Na ongeveer 20 mijl zeilen komt de zon door en tegen zes uur ´s avonds is het helemaal onbewolkt. Volgens ons gegist bestek schieten we minder hard op dan wat mijn gevoel me zegt, maar als ik om vijf uur een knoop en een grote lus in het logtouw van het sleeplog ontdek, wordt het duidelijk en is er een verklaring gevonden waarom we minder hard dachten te gaan dan in werkelijkheid. Een paar uur later zien we de aanwijzing op de dieptemeter redelijk snel naar 80 meter gaan en weten we weer waar we ongeveer zijn.

De zon gaat onder in het Skagerrak

De zon gaat onder in het Skagerrak

Inmiddels hebben we het rif er uitgehaald en genua 1 gezet in plaats van de 3. Met 4 knopen snelheid zeilen we rustig naar de overkant van het Skagerrak. We hijsen tijdens de nacht de spinnaker zelfs nog een uurtje of twee.  Ik had de stroom ingeschat op gemiddeld 0,6 knopen in NO richting en met mijn ingeschatte 355º zien we vanaf 02:00 uur het licht van  Oksøy vuurtoren aan de ingang van de Kristiansand Fjord.  Het is half vijf als we Oksøy dwars hebben en om half zeven maken we vast in Kristiansand.

We zoeken de Cetus Minor, het Waarschip van onze vrienden, maar we vinden hen niet in de vroege morgen. Later op de dag verkassen we naar een andere plek. Tijdens dit verkassen slaat de motor af en al drijvend worden we aangevaren door een andere boot. Er ontstaat een kleine  deuk in de preekstoel.

’s Middags om half twee komt de Cetus Minor binnen, rechtstreeks vanuit Hvide Sande waar zij verwaaid hebben gelegen. Aan boord zijn Ad en Nico.  De dames zullen  met de auto komen, maar als gevolg van ziekte arriveren ze twee dagen later.


Traject_Thyboron-Kristiansand


[/tab] [tab name=”Weer”] Weermeldingen van 23/7/1982  6:00 uur GMT

Helgoland: N 3,  zicht 50km, luchtdruk 1019 mb, temperatuur 19°C

List/Sylt: N/NW 4,  zicht 30km, luchtdruk 1019, temperatuur 16°C

Verwachting: Skagerrak NW 4, later NW/W 3-4

[/tab] [end_tabset]
Dit artikel is gepubliceerd in categorie 1982 - Noorwegen.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.