Te water in 1992 – Oeps!

Dokkum

Toen de boot het vorige jaar (1991) voor de eerste keer in het water werd gelegd bleek dat de boot enigszins voorover lag. In overleg met Dhr Körner  van v d Stadt heb ik besloten om ca 300kg lood boven uit de kieldoos te verwijderen. De boot zelf kon zonder de kiel gedurende de winter van 1991-1992 nog in de bouwloods, maar daarvoor moest de kiel en het roer wel worden verwijderd. De kiel zelf heeft buiten overwinterd. In het voorjaar van 1992 hebben we aan beide zijden  boven in de RVS kieldoos  een paar gaten  gemaakt en met een snijbrander het lood eruit gesmolten. Hierna is de vrijgekomen ruimte in de kiel volgeschuimd en zijn de gaten weer dichtgelast. Vervolgens is de kiel opgesteld, vloeibare rubber aangebracht en hebben we met de kraan de boot weer op kiel laten zakken. Het geheel heeft daarna een halve dag in de kraan gehangen om de rubber te laten drogen.


Bijna omgevallen!

Bijna omgevallen!                                (klik op de afbeelding voor meer foto’s)


En hierna ging het fout, en niet zo’n beetje. De boot moest worden opgetild om het roer te plaatsen, maar de hijsbanden zaten wat mij betreft wel erg ver naar voren en naar achteren en ik maak hier opmerkingen over tegen de kraandrijver. Hij reageert enigszins boos en vraagt wie van ons beiden hierin gediplomeerd is. Tijdens het ophijsen begint de boot echter in de banden opzij te zakken en valt min of meer op zijn kant. Gelukkig blijft de boot nog net vrij van de grond, maar één van de scepters wordt wel door een hijsband uit het dek gerukt. Ik kan niet nalaten om de kraandrijver te vragen wie van ons tweeën ook al weer gediplomeerd was.
De boot lijkt een stabiele eindsituatie te hebben bereikt en we besluiten om de boot  in deze toestand  op te hijsen en in het water te leggen. Eenmaal in het water brengt de kiel  de boot weer in een horizontale positie. Hierna verplaatsen we de banden, nu wat meer naar het midden van de boot, en hijsen de boot weer aan de kant om het roer te plaatsen.

Daarna komt de mast aan de beurt en een uurtje later is de boot weer gereed. Het positieve aan deze ‘operatie’ is het feit dat we nooit een rekening hebben gezien voor deze klus. De reparatie van het dek was wel mijn pakkie an.

Dit artikel is gepubliceerd in categorie 1992 - Stockholm.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.