Makkum – Ystad

Makkum – Vlieland
Vertrek: za 25 juni 1994 12:50
Aankomst: za 25 juni 1994 19:00
Afstand: 20 zm van totaal 1667 zm

Er zit onweer in de lucht en we wachten een passerende bui even af voordat we vertrekken naar Vlieland.  Via de Boontjes en de Blauwe Slenk varen we met zeer zwakke wind naar Vlieland. De motor helpt mee om zo lang mogelijk van de meestroom te kunnen genieten. Onze vrienden Ad en Patricia liggen op Vlieland en ’s avonds smaakt de borrel heel goed.


Vlieland- Gieselau
Vertrek: zo 26 juni 1994 05:10
Aankomst: ma 27 juni 1994 20:20
Afstand: 167 zm van totaal 1667 zm

De tocht naar Duitsland begint ’s morgens vroeg om 5 uur en wordt gekenmerkt door heel weinig wind. Hoewel we graag willen zeilen lukt het pas om twee uur ’s middags om met de halfwinder voldoende voortgang te maken. Ik controleer onderweg of er weer water in het brandstoffilter zit. Het aluminium brandstoffilter maakt het controleren lastig en ook deze keer tref ik weer bijna een kwart liter aan.  Het kan niet anders dan dat we ergens dieselolie met een hoog watergehalte hebben getankt.

In de sluis van Brunsbuttel

In de sluis van Brunsbuttel

We zeilen de hele dag maar vanaf 18:00 uur moet de motor ons weer voortstuwen, want de wind is dan helemaal vertrokken.  Tijdens de nacht verandert er niets en blijft het motoren.   Pas de volgende morgen, als we de Jade al gepasseerd zijn, trekt de wind weer aan. We zijn te vroeg bij de Elbemond en het eerste stuk hebben we de stroom nog tegen, maar dat verandert als we verder de Elbe op zijn. Om half vier ’s middags gaan we de sluis van Brünsbuttel in. We kunnen nog een aantal uren doorvaren en overnachten voor de sluis naar de Eider bij Gieselau

Overnachten Voor de sluis naar de Eider

Overnachten Voor de sluis naar de Eider


Gieselau – Ystad (Zweden)
Vertrek: di 28 juni 1994 06:30
Aankomst: do 30 juni 1994 01:30
Afstand: 184 zm van totaal 1667 zm

We doen 7 uur over het tweede stuk  van het NOK en na de sluis  wordt het opnieuw motoren omdat de zwakke wind uit het NO komt. Na de Kieler Fjord zeilen we hoog aan de wind door de Fehmarn Belt tussen Fehmarn en Lolland. Woensdagmorgen om half acht  passeren we Gedser op Falster. We kunnen dan iets ruimer zeilen en gedurende korte tijd zien we de wind aantrekken tot 5 Bf maar dat duurt maar kort. De wind die weer een paar uur verstek liet gaan komt om vier uur terug uit het Noordwesten met een krachtje 3. Omdat we erg veel hebben gemotord besluiten we naar Ystad te gaan om te tanken, want onze tankinhoud is maar 60 liter. We maken daar om half twee in de nacht van woensdag op donderdag vast. Onderweg valt de GPS uit, maar  na demontage deed het apparaat het plots weer. Ook zien we het laadlampje van de motor zwak branden, de oorzaak kan ik niet ontdekken.

Dit artikel is gepubliceerd in categorie 1994 - Hanko Finl.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.