Torshavn – Vágur (Syderöy)

Vertrek: za 14 juni 1997 09:30
Aankomst: za 14 juni 1997 16:15
Afstand: 35 mijl van totaal 1805


Route Torshavn - Vagur

Route Torshavn – Vagur

Zaterdag 14 juni 1997 vertrekken we om 09:30 uur uit Torshavn en zetten koers naar Vágur op Syderö (zuidereiland), een afstand van 35 mijl. De wind komt uit het West-Noordwesten  en in het begin waait het rond de 20 knopen.
Eerst hebben we over bakboord het eiland Nolsoy en later over stuurboord het eiland Sandoy. De wind is stevig doorgetrokken, het waait 28 kn oftewel 7Bf en de golven bouwen al mooi op. Over de 35 mijl doen we op een kwartier na 7 uur inclusief vertrek en aankomst. Een pittig tochtje.

Vertrek uit Torshavn

Vertrek uit Torshavn

Na Sandoy zetten we koers naar Syderö en wel specifiek naar het plaatsje Vágur, diep in de zuidelijkste inham van Syderö.  In de inham is de wind veel rustiger en om kwart over 4 ’s middags maken we vast in de vissershaven. We liggen tegen een kade met autobanden. Omdat die banden vaak erg zwarte en heel moeilijk te verwijderen strepen op de boot veroorzaken gebruiken we een lange plank die we tussen de stootwillen en de autobanden bevestigen.

Het valt ons op dat er redelijk veel auto’s langzaam over de kade rijden, even blijven staan te kijken en daarna weer doorrijden. Als we iets later een praatje maken met iemand op de kade krijgen we te horen dat er de afgelopen 10 jaar geen buitenlands jacht in de haven heeft gelegen en we dus een bezienswaardigheid zijn.


 

De haven van Vágur

De haven van Vágur

We maken een lange wandeling door het stadje, maar erg interessante dingen kunnen we niet ontdekken. Wel knoop ik nog een gesprek aan met een visser en ik verneem dat  er over het algemeen een aantal lijnen met meerdere haken vanuit de boten worden uitgezet en dat de vissers op die manier een boterham verdienen.

We besluiten dat we de volgende dag  de Faröer eilanden weer achter ons gaan laten en via de Shetlands weer terug gaan.

 
 

(klik op een van de foto’s voor een grotere afbeelding)

Dit artikel is gepubliceerd in categorie 1997 - Faeroer.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.