Vágur (Syderöy) – Lerwick

 

Vertrek: zo 15 juni 1997 08:45
Aankomst: ma 16 juni 1997 23:50
Afstand: 215 mijl van totaal 1805


Route Vagur-Shetlands

Route Vagur-Shetlands

Het is maar kort, maar we moeten weer naar huis. Na slechts 1 nacht in het haventje van Vágur op Syderöy vertrekken we Zondag 15 juni 1997 met bestemming Lerwick op de Shetlands. Voor het gebied Faroer geeft het weerbericht een SW wind van 4-5 Bf. Men verwacht buien en regen en het zicht is matig tot goed.

De zon komt op in de vroege ochtend

De zon komt op in de vroege ochtend

Na vertrek zien we de Faroer eilanden al snel in de nevel verdwijnen. Na 2 uurtjes zetten we de halfwinder, terwijl de wind eigenlijk niet achterlijk genoeg is. Hierdoor heeft de windvaan ook moeite om de boot goed op koers te houden. De elektrische stuurautomaat doet het beter. De halfwinder wordt na een tweetal uurtjes weer vervangen door de genua 1 en zo varen we door tot laat in de avond. Tegen 23:30 uur starten we de motor omdat het wel erg rustig wordt. Gelukkig duurt het niet lang en kunnen de zeilen het weer alleen af.

De verdere tocht blijft de wind eigenlijk steeds rond de 10 knopen, maar vanwege de SW richting, dus ruime wind, kunnen we toch ieder uurtje zo’n 5 mijl afleggen. Vanaf iets voor Foula, ’s middags om 12:00 uur, moet de motor toch wel meewerken, omdat de wind het dan toch wel behoorlijk laat afweten. Maandagavond om 10 minuten voor middernacht maken we vast in Lerwick. We hebben dan 215 mijl afgelegd in 39 uur, een gemiddelde van 5,5 mijl per uur. De motor heeft 17 uur gelopen tijdens deze overtocht

Lerwick

Lerwick

 

Dit artikel is gepubliceerd in categorie 1997 - Faeroer.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.