Oversteek Noordzee

 

Tocht: Makkum – Egersund
Vertrek: za 19 juni 1999  10:30
Aankomst: di 22 juni 1999 7:30
Afstand: 380 zm van totaal 1690 zm

 

In de winter maakten we plannen om de westkust van Noorwegen in noordelijke richting tot aan Trondheim wat verder te gaan verkennen. De 5 weken die we daarvoor denken nodig te hebben wordt door de bureaucratie bij de zorginstelling waar Hilda werkt gedwarsboomd. Een periode van 4 weken vakantie aaneengesloten  is het absolute maximum en ondanks veel moeite hebben we dit helaas niet kunnen doorbreken. Dat Hilda na slechts 1 week werken een tweede vakantieperiode kan opnemen onderstreept de absurditeit nog eens extra. Het gevolg is dat we de boot na 4 weken varen in de Limfjord achterlaten, naar Nederland reizen om 1 week te werken en daarna weer terug reizen om de boot naar Makkum te varen.

We vertrekken op zaterdag met uitzicht op redelijk goed weer de komende dagen. Met een zuidwestelijk wind schieten we redelijk snel op. Nadat we het Stortemelk zijn uitgevaren varen we  in noordwestelijke richting omdat volgens de weerberichten in de komende dagen de wind zal gaan ruimen. ’s Avonds rond 21:00 worden we opgeroepen door een coaster  die ons waarschuwt voor harde wind van 35 knopen die er aan staat te komen.  Na kort overleg besluiten we om te keren, hoewel we al zo’n 36 mijl boven Vlieland zitten.

 

 

Rond middernacht hebben we inmiddels meerdere  weerberichten opgepikt. In geen van de berichten wordt voor harde wind gewaarschuwd, laat staan voor 8 Bf. Jammer van de ruim 10 mijlen die we inmiddels teruggevaren zijn, maar de koers wordt toch weer verlegd naar Noorwegen. Zondagmorgen vroeg draait de wind naar het noordwesten en wordt het zeilen minder comfortabel. Als later in de middag de wind nog 10 graden hoger inkomt, hijsen we de High Aspect en steken we een rif.  De volgende dag, maandag, worden we ten westen van het Skagerrak ook nog eens geconfronteerd met een gemiddelde van 7 Bf met  wat uitschieters boven de 30 knopen. De Horizon Quest ploegt er, met fok en 1e rif,  goed doorheen en we zijn opnieuw geweldig blij met de windvaan, want het sturen kunnen we heel goed overlaten aan deze roerganger. Niettegenstaande eist het weer zijn tol en zijn we zo langzamerhand behoorlijk vermoeid.  We naderen de Noorse kust en moeten gaan kruisen om de juiste koers aan te kunnen houden.  Hoewel we eigenlijk verder hadden willen doorvaren,  besluiten we te stoppen. We zijn dan bijna ter hoogte van Egersund en daar maken we rond half acht  dinsdagmorgen vast in de jachthaven en duiken heel snel de kooi in.

Makkum-Egersund_1999

Makkum-Egersund_1999

 

Dit artikel is gepubliceerd in categorie De heenreis.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.