Reis 2003 (Helsinki)

 

We hebben vier weken en we willen eens in Tallinn gaan kijken. Een collega wil graag eens een langere reis maken en het lijkt ons een goed idee om samen de boot naar het Kieler kanaal te brengen. Een andere collega hoort hiervan en wil ook heel graag zo’n reisje eens meemaken. Het zit ons niet mee, want de wind op de Noordzee komt uit een Oostelijke richting en we moeten kruisen, dus het gaat lang duren. Daarnaast moet ik helaas  boven Terschelling al besluiten om naar Lauwersoog te varen, want ik heb twee zeezieke collega’s aan boord die niets liever willen dan afstappen.

Hilda komt twee dagen eerder aan boord dan ze had gedacht en als gevolg daarvan blijft een tasje met al haar papieren, zoals het paspoort, verzekeringspapieren e.d. thuis op het bureau achter. We ontdekken dat als we al ter hoogte van Gotland varen. Het reisplan wordt gewijzigd en we besluiten naar Helsinki te varen. We hebben dan al een aantal  lange en meerdaagse trajecten gevaren, en omdat we nog even willen bijtanken doen we Fårösund op Gotland aan. Na het voltanken ondekken we waarom we binnen soms een dieselgeur ruiken. Het blijkt dat de aansluiting van de tank een beetje lekt en ik draai de koppeling wat aan. Dat blijkt achteraf niet zo’n verstandige daad want als we in de aanloop naar  Hanko in Finland, midden in de nacht, de motor starten slaat die na een korte tijd   af en zit er lucht in de filters. Ontluchten doe ik vele malen, maar de motor loopt maximaal een minuut en slaat dan weer af. Op het zeil gaan we naar binnen en tussen de rotsen die in de jachthaven boven het water uitsteken manoeuvreren we naar het enige plaatsje dat aan de steiger vrij is.

 

We besteden de volgende twee dagen aan het gedeeltelijk leeghalen van de volle tank en brengen de aanzuigleiding, die tijdens het aandraaien van de koppeling wa meegedraaid en boven het brandstofniveau was uitgekomen, weer in de juiste positie.
We vervolgen onze reis naar Helsinki en hebben precies een dag om daar wat rond te kijken. Daarna moeten we weer terug, want we willen de terugreis wat rustiger aan doen

Kenmerkend voor Helsinki: de Domkerk

De terugreis verloopt zonder noemenswaardige gebeurtenissen en we zijn op het einde van de vakantie juist op tijd weer thuis om het reguliere werk weer kunnen oppakken. Een geweldige reis, maar eigenlijk heel veel mijlen in een erg korte tijd.

In de periode 26 juni tot en met 24 juli, exakt 4 weken, zeilden we 2052 mijlen.  We zeilden in totaal 10 nachten door en lagen 18 nachten in jachthavens, hoewel soms maar een paar uur.  Ankeren was er deze reis niet bij.

 

De globale route naar Helsinki en weer terug

 

Dit artikel is gepubliceerd in categorie 2003 - Helsinki.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.