Wick – Peterhead

Ma 25 juli 2005
Tocht: Wick – Peterhead
Vertrek: Ma 25 juli 2005 04:50
Aankomst: Ma 25 juli 2005 18:00
Afstand: 74 mijl

Om Peterhead vroeg in de avond te bereiken en ook nog de stroom mee te hebben rond Rattray Head moeten we vroeg vertrekken. Het is bijna 5 uur als we losmaken. Met een zwakke achterlijke wind halen we net een gemiddelde van 5 mijl, terwijl we heel af en toe de hulp van de motor nodig hebben. Om 6 uur meren we af in Peterhead. Nadat de havenmeester mij begroet met ‘Compliments capt’n how you sailed the boat into the box’, grapt Hilda ‘Ik ben de kapitein, hij is slechts de stuurman’. De rest van de week wordt zij consequent begroet met ‘Good morning Capt’n!’ Als ik hem later vraag of we een pakketje te zijner attentie naar de jachthaven kunnen laten sturen zegt hij mij ‘stuur hem maar ter attentie van mijn baas, want zoals jij slechts assistent kapitein bent, ben ik hier slechts assistent havenmeester’. En we lachen ons beide te barste.

De boot blijft 10 dagen in Peterhead, terwijl wij in die tien dagen naar Nederland heen en terug vliegen. We maken opnieuw kennis met de eigenaren van de Standfast 42 die we in Wick zagen. Ruud, een gepensioneerd TU ingenieur heeft eigenhandig zijn hele boot gerefit, een knap stukje werk. Ook maken we kennis met Philip Koch, de Amerikaanse eigenaar van een schitterende aluminium Breehorn 44 die hij kocht van een Nederlands stel die tijdens hun wereldreis op elkaar waren uitgekeken en in Florida hun boot te koop aanboden. Als hij hoort dat we naar Nederland gaan vraagt hij ons of we kans zien om een nieuwe kap voor zijn kompas mee te nemen. Het ding is helemaal kapot als gevolg van uitharding. Hij had alles gedaan om een nieuwe te bemachtigen maar kon bij de werf in Nederland maar steeds niet duidelijk maken wat hij nu eigenlijk nodig had. Ik bestudeer het ding en herken het. Ik beloof hem alles te zullen doen om hem aan een nieuwe te helpen. Het lukt wonderwel want in Nederland kopen we bij de eerste de beste Marskramer een …. witte bloempot met dezelfde afmetingen, want het origineel was namelijk ook een bloempot.

Na terugkomst uit Nederland op 2 augustus blijven we nog een dag in Peterhead. We bereiden ons voor op de tocht naar Arbroath. Met de eigenaar van de ‘St Pieter’ uit Leiden wissel ik nog even mijn ervaringen uit over Montrose en de hinderlijke stroom die langs de kade staat als het geen hoog of laag water is.

Dit artikel is gepubliceerd in categorie Faeroer - NL.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.