Henningsvaer – Bodø

18 juni
Tocht: Henningsvaer – Bodø
Vertrek: za 18 juni 2005 07:00
Aankomst: za 18 juni 2005 20:10
Afstand: 57 mijl

 

We verlaten Henningsvaer met spijt dat we niet wat langer op de Lofoten kunnen blijven. We willen naar Stott of Bolga zeilen, maar de wind is ons niet gunstig gezind. Hoog aan de wind zeilend varen we een koers die ons dichter bij Helnessund brengt dan bij Bodø. Halverwege dit rak komt het voorzeil opeens naar beneden. De bevestiging van het blok boven in de mast waar de val doorheen loopt is afgebroken. En bout van 8mm, dwars door midden. Het constante gestamp op de golven lijkt de directe oorzaak. Later moet ik mezelf de schuld geven, de constructie die ik had bedacht had beter gekund.

Met de spinakerval hijsen we de rolfok weer, maar omdat de constructie voor het blok hiervan identiek is besluiten we de rolfok in te draaien. We vervolgen de reis met de gewone fok die we op de wegneembare voorstag hijsen. Ik wil eerst in de mast om het een en ander te inspecteren. Met fok en ongereefd grootzeil zeilt het best aardig en als we aan de overkant van de Vestfjord zijn, hoeven we maar één slagje te maken om naar Bødø te kunnen zeilen. De laatste twee uurtjes zitten we weer tussen de eilandjes en staat de motor bij. Iets na acht uur ’s avonds maken we vast aan een gastensteiger, die we de vorige keer over het hoofd hebben gezien. De lange buitensteiger van de jachthaven ligt helemaal vol. Zelfs aan de binnenkant liggen nog jachten. Ook de steigers in de stad zijn vol bezet. Juist toen we besloten hadden om maar een pakje van twee met de “18” van Gerard Dijkstra te gaan maken zag ik de bewuste steiger met aanduiding ‘Gestebrygge’ waar nog een plekje vrij was.

Zondag de 19e juni besteden we de tijd om boven in de mast de breuk van de 8mm dikke bout te bekijken. Er is maar één verklaring: De krachten die worden uitgeoefend op de bevestiging van de blokken in het nieuwe masttopbeslag pakken anders uit dan ik had bedacht tijdens het ontwerp en daarom is de constructie te zwak. Ter plaatse bedenk ik een betere constructie, maar zonder het masttopbeslag te verwijderen, kan dit niet worden gerealiseerd en dat gaat me te ver. We zullen ons aan de omstandigheden moeten aanpassen. We zullen het voorzeil minstens één slag moeten indraaien om zo de bevesti-ging van het blok boven in de mast te ontlasten!

Dit artikel is gepubliceerd in categorie Lofoten - Stattlandet.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.