Nesna – Sandnessjoen

21 juni
Tocht: Nesna – Sandnessjoen
Vertrek: di 21 juni 2005 08:08
Aankomst: di 21 juni 2005 12:30
Afstand: 18,3 mijl

Het weer is in de nacht niet beter geworden. Het ziet er grauw en grijs uit, heel laag hangende wolken waar af en toe regen uit komt. Bovendien waait de wind nog steeds uit W/ZW richting. We vertrekken rond acht uur en we moeten kruisen terwijl de stroom ook nog tegen staat. Het schiet voor geen meter op en al gauw gooien we de handdoek in de ring en besluiten niet verder te varen dan Sandnessjøen en na 4,5 uur varen over de 15 mijl dat beide plaatsen scheidt maken we vast aan de gastensteiger in de jachthaven. We stappen over onze weerzin heen van de hoge prijzen van de Noorse alcoholische ver-snaperingen en besluiten wat aan te gaan schaffen, want we hebben niets meer om te vieren als we ergens aankomen. De ‘Vinmonopolet’ winkel kunnen we niet vinden in het centrum en we vragen een willekeurige passant. Zij vertelt ons dat we bij Narvesen moeten zijn, een grote Noorse keten van kiosken. Als we na wat zoeken Narvesen hebben gevonden ziet het er helemaal niet naar uit dat we daar drank kunnen kopen en zonder te vragen gaan we weer weg. De winkel ernaast biedt ook al niet aan wat we zoeken. Bij een volgende winkel vragen we maar weer eens, maar de dame spreekt heel slecht Engels en kan eigenlijk niets uitleggen. Dan maar opnieuw naar Narvesen omdat de passant toch heel uitgesproken was. Het blijkt dat bij de aanlegplaats van de Hurtigrute een tweede Narvesen is waar we onze inkopen kunnen doen. Drank is veel duurder dan in Nederland. De goedkoopste Whisky kost omgerekend ongeveer 45 euro en Jägermeister een slordige 55 euro. Het is weer even slikken, te meer omdat we op Helgoland de goedkope drank maar hebben laten staan omdat we al zwaar genoeg waren.

In de haven hijst een Noor zijn zeilboot uit het water. Ik ben nieuwsgierig en vraag wat er aan de hand is. Hij vertelt mij dat het slechts ter inspectie van de aangroei is, want hij ligt nu 3 jaar in het water. Tot mijn opperste verbazing is de boot aan de onderkant helemaal schoon.  Het blijkt dat hij ‘coppercoat’ heeft aangebracht:  epoxy vermengd met een heel hoog percentage koperpoeder.  Hij beschrijft de twee grote voordelen, goede bescherming tegen osmose en geen antifouling meer aanbrengen. Alleen na de winterberging  het koper even weer openschuren. Ik schrijf de ervaring bij op ‘mijn interne harde schijf’.

Later op de dag ruimen we de boot op, poetsen de buitenkant en doen we nog wat andere klusjes. De hele middag is het weer eigenlijk helemaal niet zo slecht. De stroom staat de goede kant op en het is droog. Gedane zaken nemen echter geen keer.

Dit artikel is gepubliceerd in categorie Lofoten - Stattlandet.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.