Tromsø – Lødingen

Tocht: Tromsø – Lødingen

Vertrek: ma 13 juni 2005 22:10
Aankomst: di 14 juni 2005 20:00
Afstand: 108 mijl

’s Avonds om een uur of 10 vertrekken we weer uit Tromsø. Nu we niet naar Spitsbergen gaan hebben we er niets meer te zoeken. Ik praat nog even met een Engelsman die vanaf de Shetlands naar Bodø was gevaren en onderweg erg slecht weer had gehad: Bf 9 met sneeuw.

We zijn Tromsø nauwelijks uit of we hebben planten in de schroef, terwijl ook de snelheidsmeter geblokkeerd is. We hebben geluk, want we zijn juist een drijvende steiger gepasseerd en daar gaan we naar terug. Plat op mijn buik op de steiger maak ik de schroefas weer schoon met de pikhaak. Daarna bewijst een tandenstoker goede diensten als we de snelheidsopnemer moeten ontdoen van de resten van de plantengroei. Alles gaat daarna van een leien dakje, maar we houden wel uitkijk op het voordek om al te veel drijvende plantenresten te ontwijken. We komen later aan bij de Rystraumen dan gepland. De stroom stelt bijna niets meer voor. De wind trekt aan en het gaat hard. Om zes uur ’s morgens zijn we Finnsnes al voorbij.

DSC00794_29-12-2012

Ondanks de datum, 14 juni 2005, zien we de sneeuw nog dik op de toppen van het eiland Senja vanaf onze positie op 69° 05’N 17° 24’E

Eigenlijk wilden we de terugreis een andere route kiezen dan de heenreis, maar we hebben weinig papieren kaarten van de Vesterålen, het gebied ten noorden van de Lofoten, en daarom kiezen we maar voor de veilige weg en gaan we opnieuw door de Tjeldsund en maken hernieuwd kennis met de Sandtornstraumen en de Ballstadstraumen. Zonder het waarom weer te begrijpen hadden we de stroom mee. Terwijl we de heenreis er uren over deden om de beide straumen te bedwingen, waren we er nu in een poep en een zucht door. Bij Lødingen nemen we het besluit om ’s avonds om 8:00 uur maar te stoppen. De wind is gereduceerd tot kracht ‘weinig’ en Svolvaer is nog 37 mijl te gaan. Haast hebben we niet bepaald, en ’s nachts slapen lijkt ons maar beter. Maar wat is nacht als het 24 uur per etmaal volkomen licht is?

Dit artikel is gepubliceerd in categorie Noordkaap - Lofoten.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.