Hammerfest – Havøysund

Vertrek:        Do 9 juni 2005 9:00
Aankomst:   Do 9 juni 2005 15:00
Afstand:        32 mijl

 

De Noordkaap komt in de buurt! We vertrekken met onduidelijke plannen uit Hammerfest. De Mageroysund naar Honningsvåg is niet te nemen vanwege een tegenstroom van 4 tot 6 knopen die we zullen aantreffen als we er door moeten. We moeten dus kiezen voor Havøysund, Maasøy, Østervaagen of Gjesvaer een plaatsje al heel dicht bij de kaap. Als we uiteindelijk Havøysund hebben bereikt stoppen we maar. De andere twee plaatsjes zijn van het kaliber ‘mogelijk geschikt’ en we hebben weinig zin om door te moeten als het uiteindelijk toch ongeschikt blijkt te zijn. Het weer is op dat moment niet zo goed, harde wind en regen.

Onderweg hebben we nog een ontmoeting, wel even goed kijken!

Onderweg hebben we nog een ontmoeting, wel even goed kijken!

Later op de middag knapt het weer op en kunnen we nog van een mooie avond genieten. Havøysund biedt ons een pracht van een aanlegplaats. Ik maak een wandeling en neem foto’s vanaf de brug over de Havøysund, waar we die middag onderdoor zijn gevaren. Achter de heuvels zie ik de schijn van de middernachtzon, maar het lukt me maar steeds niet om de zon tussen de heuvels door zelf te zien. Steeds is er wel weer een andere heuvel die het zicht wegneemt.

Hoe mooi ons plekje is, blijkt als we onder de boot honderden grote vissen zien zwemmen. Nadat we goed en wel aanliggen en ik rotzooi uit de schroef heb verwijderd, pak ik mijn visspullen en al gauw hebben we een maaltje in de emmer. We kunnen zelfs kiezen en een aantal kleinere vissen zetten we weer terug. Het grotere spul van meer dan 40 cm maken we klaar en bakken we. Opnieuw hebben we weer meer gevangen dan we eigenlijk kunnen eten, maar niets is lekkerder dan vers gebakken vis zo uit het water.

Het ziet zwart van de vissen onder de boot

Het ziet zwart van de vissen onder de boot

’s Nachts als ik terugkom van mijn wandeling zwemmen er nog veel meer en ziet het werkelijk zwart van de vissen. De oorzaak zal stroom door de Havøysundwel zijn. Vissen zwemmen graag in de ‘schaduw’ tegen de stroom in op plekken waar de bodem wat oploopt.

Dit artikel is gepubliceerd in categorie Lofoten - Noordkaap.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.