Harstad – Finnsness

Tocht: Harstad – Finnsness
Vertrek: Wo 1 juni 2005 7:30
Aankomst: Wo 1 juni 2005 16:45
Afstand: 47 mijl


“In Finsness mehrere möglichkeiten: Alle ungünstig”, aldus de tekst in “100 Häfen”. We vertrekken maar op de goede afloop, want we hebben weinig zin om in één keer door te varen naar Tromsø.

Zwaar bewolkt, wijd water, grote afstanden

Zwaar bewolkt, wijd water, grote afstanden

We vertrekken met een zwaar bewolkte lucht en het eerste deel kunnen we zeilen.  We varen door tamelijk brede fjorden en de afstanden zijn groot.

Later op de dag blijft er weinig wind over en de motor moet ons helpen. Het is een prachtig mooi gebied, maar we raken er aan gewend.  We puzzelen wat met kruiswoord raadsels en de stuurautomaat neemt het langdurig sturen over.

We zijn al in de buurt van Finsness als we een klein visbootje passeren, zoals we die wel meer zien in deze fjorden. Als we er zo’n 300 meter voorbij zijn, zien we dat het bootje achter ons aan is gekomen en ons inhaalt. Tot onze opperste verbazing spreekt de Noorse visser ons aan in onvervalst Nederlands. We moeten gewoon even omschakelen voor we begrijpen dat hij Nederlands spreekt. Het blijkt een Nederlander te zijn die daar al jaren woont.

Van hem krijgen we het advies om naar de haven te gaan na de brug, waar volgens “100 Häfen” slechts plaats is voor één gastboot. Als we er zijn (er is toch nog behoorlijk wind aan het einde van de dag) meren we af aan een prachtige gastensteiger, waar ruimte is voor 8 tot 10 jachten. We liggen moederziel alleen aan deze drijvende steiger. Ik ga gauw brood kopen, want daar zijn we helemaal doorheen en post een brief voor een vriendin op hoge leeftijd.

Aan de steiger in Finnsness

’s Avonds maak ik een wandelingetje rond de jachthaven en maak een praatje met een van de mensen die een boot in de haven heeft liggen. De man zit in het bestuur van de jachtclub en vertelt me dat de nieuwe steiger er al jaren is. Onze informatie is niet up-to-date. Mijn vraag hoe ik aan een nieuwe “Ferie &Fritids havner” kom kan hij ook niet beantwoorden. Hij vertelt me dat iedereen die een bepaald watersportblad leest, aan het begin van het jaar een bijlage toegestuurd krijgt met ligplaats en anker informatie.

Dit artikel is gepubliceerd in categorie Lofoten - Noordkaap.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.