Lødingen – Harstad

Tocht: Lødingen – Harstad

Vertrek: Di 31 mei 2005 11:05
Aankomst: Di 31 mei 2005 18:45
Afstand: 39 mijl

Ik heb uitgerekend dat we niet te vroeg moeten vetrekken uit Lødingen. We moeten door de Tjeldsund en daarna krijgen we de Balstadstraumen met 3 knopen stroom, gevolgd door de Sandtorgstraumen met 4 knopen. Als we, zoals ik het bereken, de eerste met laag water passeren hebben we de tweede stroom een beetje mee. De Duitser is al vertrokken, maar ik heb geen idee of hij noord- of zuidwaarts vaart.
Als we in de Balstadstraumen zijn hebben we nog zeker 1,5 knoop stroom tegen. Het valt best mee omdat het stukje waar het smal is maar kort is. Niettegenstaande zien we het water toch behoorlijk draaien en de tegenstroom lijkt veel groter dan wat het werkelijk is. De Sandtorgstraumen zijn veel langer en daarom duurt ook erg lang. Het log wijst tegen de 6 knoop aan, maar op de GPS maken we maar 2,2 tot 3 knoop. Zeker anderhalf uur na laag water hebben we nog steeds de stroom tegen, ook al hebben we de straumen al lang achter ons.
Bij vertrek wisten we nog niet of we naar Harstad of naar Bjarkøy zouden gaan. In “100 Häfen” krijgt Harstad niet zo’n goede pers. Ik heb er echter meer dan genoeg van, terwijl we de volgende dag maar weinig voordeel hebben als we nu naar Bjarkøy gaan. Het ligt een beetje uit de route.

Weinig boten in Harstad

Weinig boten in Harstad

In Harstad moeten we even zoeken naar de gastensteiger, maar we vinden het toch redelijk snel. Samen met een Noorse motorboot zijn we de enigen in een haven waar plaats is voor zeker 20 boten. Weinig vriendelijk is de manier waarop we moeten betalen. De ‘havenmeester’ is een automaat die er eender uitziet als de betaalautomaat op de autoparkeerplaats. Op straat is maar weinig te beleven en even douchen is er ook al niet bij. Er zijn absoluut geen sanitaire mogelijkheden te ontdekken. Na een korte wandeling en een paar foto’s is het plezierig pitten.

Dit artikel is gepubliceerd in categorie Lofoten - Noordkaap.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.