Brønnøysund – Nesna

Vertrek: Zo 22 mei 2005 08:30
Aankomst: Zo 22 mei 2005 18:20
Afstand: 47 mijl


Ruim 5 mijl ten noorden van Brønnøysund varen we voorbij Strømøya. Het is een stukje ‘scherengebied’ waar we de vorige dag eigenlijk naartoe hadden willen varen. Vanaf het water lijkt het heel rustig en vredig. De aanlegmogelijkheden kunnen we niet beoordelen maar volgens de foto’s in ‘Fritidshavner’ is dat zeer beperkt, slechts een kleine steiger voor een paar boten. Maar zoals we al eerder hebben gemerkt is onze havengids gedateerd. We houden het in gedachten als goede mogelijkheid voor een volgende tocht.

 

‘Syv Söstre’: de zeven zusters

‘Syv Söstre’: de zeven zusters

Iets na de middag naderen we het eiland Alsten met de markante bergketen ‘Syv Söstre’: de zeven zusters.

We zijn niet zo ver meer van de poolcirkel af en dat blijkt ook wel want er ligt nog behoorlijk veel sneeuw op de toppen. Wat verder aan de horizon zien de berghellingen er nog meer winters uit. Rondom twee uur ’s middags zijn we bij Sandnessjoen, onze gekozen bestemming voor die dag. We vinden het nog te vroeg en besluiten door te varen. De enige mogelijkheid om redelijk op tijd aan te komen is Nesna, de ‘zeehaven’van Mo-I-Rama. Het ligt ruim 18 zeemijl verder en met die afstand zijn we de rest van de middag zoet. De wind trekt ’s middags wat aan tot een 13 knopen en komt gelukkig ook wat minder hoog in zodat we de laatste uren goed kunnen zeilen. De bewolking trekt helemaal weg en het laatste deel wordt nog een zonnig tochtje. Nesna ligt een beetje uit de route, maar is de moeite wel waard. De haven is groot, goed geoutilleerd en modern. Op de achtergrond ligt een berghelling die nog helemaal met sneeuw is bedekt. We maken een praatje met een Noorse mevrouw die in Nesna hun ligplaats hebben en in Mo-I-Rama wonen. Het is een gezellige prater en vertelt het een en ander over het wonen en recreëren in deze omgeving. Ze vindt het maar koud, terwijl wij het deze dag juist zo lekker vinden. Binnen staat de thermometer op 19 graden, zonder dat we de kachel aan hebben staan.

 

 In de haven van Nesna met veel sneeuw op de bergen op de achtergrond

In de haven van Nesna met veel sneeuw op de bergen op de achtergrond

De jachthaven van Nesna is ver van het centrum verwijderd, en omdat het bovendien zondag is zien we maar af van een poging om nog een winkel te vinden.

 

 

Dit artikel is gepubliceerd in categorie Bergen - Lofoten.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.