Maløy – Ålesund

 

Vertrek: Do 12 mei 2005 07:50
Aankomst: Do 12 mei 2005 18:30
Afstand: 67 mijl  

 

We willen deze donderdag Stattlandet ronden en doorvaren naar Ålesund. Het is een afstand van ruim 60 mijl en omdat we ook de kuiptent nog moeten opruimen is het vroeg opstaan. Maløy ligt erg beschut en daarom lijkt het bijna windstil. Als de beschutting van Vaagsöy wegvalt is er gelukkig voldoende wind om te kunnen zeilen. We zeilen hoog aan de wind naar de zuid-westhoek van Stattlandet en denken het zonder een slag niet te halen. Gelukkig krimpt de wind op het juiste moment en kunnen we in een slag tot de Noordwesthoek doorzeilen.

 

 Onrustig rondom Stattlandet

Onrustig rondom Stattlandet

 

In de almanakken wordt gewaarschuwd voor een onaangename zee rondom Stattlandet en dat gaat ook nu weer op. Het waait slechts 4 Bf maar de golfslag is stevig. In tegenstelling tot de vorige keer toen er vanuit open roeibootjes werd gevist, zien we nu helemaal niemand. De wind draait door tot achterlijk en neemt na twaalf uur helaas af tot minder dan 10 knopen zodat er weinig snelheid meer overblijft. De motor moet nog een aantal uurtjes zijn best doen om ons in Ålesund te krijgen waar we in het centrum van de stad uiteindelijk een mooi plekje vinden. Voor ons erg gemakkelijk omdat de supermarkt maar een tiental meters verwijderd is.

 

Ook hier is men nog niet ingesteld op gasten. Vrijwel alle gastenplaatsen zijn door vissers in beslag genomen, en uit de mededelingen aan de kant maken we op dat ze daar op dat moment ook nog formeel mogen liggen. Voor ons ligt een Noors jacht afgemeerd, afkomstig uit Ålesund. Met de opvarenden maken we een praatje over hun vaargebied. Ze vertellen dat ze hun jacht vandaag in de stad hebben afgemeerd om de volgende dag direct na het werk aan hun weekend te kunnen beginnen. Ze vertellen het weekend naar Molde te gaan.

 

Iets later komt iemand de steiger op waarvan ik verwacht dat het de havenmeester is om liggeld te innen. Het blijkt echter een Nederlandse zakenman te zijn uit Vlaardingen die èèn dag in Ålesund is om vis in te kopen. Hij had onze vlag gezien vanuit zijn hotelkamer en was nieuwsgierig of we zeilend van Nederland waren gekomen. Aan het einde van de dag schrijf ik de eerste brief aan Pa en Moe en breng hem nog even naar een brievenbus.

Dit artikel is gepubliceerd in categorie Bergen - Lofoten.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.