Lykelsøyvågen – Bergen

 

Vertrek: Vr 06 mei 2005 08:20
Aankomst:   Vr 06 mei 2005 17:30
Afstand: 43 mijl

   
 
We vertrekken ’s morgens met windstilte en varen langs de oostkant van het eiland Huglo en komen op die manier in de Lange Nuen. Even ten zuiden van Huglo verschijnt plotseling de eerste kaart van Noorwegen op de kaartplotter. Er gaat een wereld open, want plotseling zien we op de plotter precies waar we varen. Hoewel we dit verschijnsel al kenden van de WinGPS software, blijkt een display in de kuip toch hele verbetering.

De wind blijft erg zwak en komt erg voorlijk in, maar als we de fjorden moeten oversteken, die vanaf zee landinwaarts gaan, kunnen we goed zeilen. Tijdens de oversteek van de Korsfjord beginnen we zelfs aan het eerste rif te denken, maar 2 mijl verder is de wind al weer op. In de buurt van Bergen kiezen we voor de Raunefjord en vermijden zo de Vatlestraumen. Van vorige bezoeken weten we dat de stroom daar erg sterk is en we weten niet of we de stroom mee of tegen hebben. Als we de kaartplotter beter leren kennen blijkt dat de elektronische kaarten ook stroominformatie bevatten voor veel gebieden. Na de passage van de voor ons twee bekende bruggen zien we Bergen liggen. Ondanks onze vorige bezoeken zoeken we opnieuw de kust af naar de ingang van de Vågen. Als we dichterbij komen is het echter geen probleem meer en is alles één en al herkenning. Ook in dit geval leren we dat de kaartplotter een waardevol instrument is dat ons helpt de weg te vinden.

Zaterdag de 7e mei blijven we in Bergen. We slapen uit en gaan naar een internetcafe om onze e-mail te bekijken en de eerste foto’s te versturen. Pas in het I-cafe als we onze verhalen gaan schrijven ontdekken we dat we beter vooraf aan boord de verhalen kunnen bedenken en het resultaat op de memorystick zetten. Op die manier bespaar je een hoop minuten die per stuk moeten worden betaald. Een weet voor de volgende keer. We proberen in Bergen ook een nieuw exemplaar van ‘Ferie & Fritidshavner’ te kopen, maar daarin slagen we niet. Wel kopen we een nieuwe editie van ‘100 Häfen in Norwegen’ van Georg Schuster, een reislustige Duitser die hoogstpersoonlijk een soort almanak met ankerplaatsen en aanlegmogelijkheden heeft gemaakt. We hadden al een veel oudere editie die niet verder ging dan de Lofoten. In de nieuwe editie beschrijft hij ook het gebied van de Lofoten tot en met Kirkenes aan de Russische grens en Spitsbergen.

 Langszij de Raghilde

Langszij de  Raghilde

We liggen langszij de ‘Raghilde’ een oude gerestaureerde Noorse houten zeilkotter. Bij een eerder bezoek aan Bergen hebben we ook al eens langszij hetzelfde schip gelegen. Onbedoeld komt onze boot vaak op de foto want veel Noren wandelen over de kade en fotograferen elkaar met de ‘Raghilde’ als achtergrond.
De trompetspeler die de vorige keer zo prachtig speelde op de markt hebben we deze keer helaas niet meer gezien of gehoord, in plaats daarvan worden we onaangenaam verrast door harde dreunmuziek uit een motorboot die voor ons ligt.


De kaart

 

traject Lykkelsoy - Bergen

traject Lykkelsoy – Bergen

 

Dit artikel is gepubliceerd in categorie Franeker - Bergen.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.