Vlieland – Helgoland

 

Vertrek:        Woensdag  27 april 2005  11:30
Aankomst:    Do 28 april 2005  12:30
Afstand:         132 mijl

We hebben besloten via Helgoland te gaan. Dit besluit is voornamelijk genomen, omdat we dan nog veel mijlen vlak voor de kust zitten. We kunnen dan gemakkelijk een haven aandoen bij onverwachte materiaalpech of om welke andere reden dan ook. Bovendien waren we met de ‘Horizon Quest’ nog nooit op Helgoland geweest. Op weg naar de Oostzee zeilden we steeds rechtstreeks naar Cuxhafen of Brunsbüttel en op de terugweg hadden we meestal te veel haast om op tijd weer thuis te zijn.

We vertrekken met hoogwater uit Vlieland, terwijl er een 5 uit het zuidwesten waait. Het eerste stuk naar buiten zeilen we hoog aan de wind, maar als we voldoende lang westwaarts gevaren hebben, kunnen we wat ruimer gaan varen en de gronden aan stuurboord houden.

 

Als we Oost voorliggen, kan ik de verstaging wat gaan naspannen. Aan lijzijde was de verstaging te slap tijdens het zeilen aan de wind. Wat later boven het eiland Juist heeft de wind het wel gezien en moet de motor bij en zo blijft het tot Helgoland.

28 april

We komen ’s middags om half een, globaal bij hoogwater, aan op Helgoland. In vergelijking met de Waarschip periode en mijn bezoek vorig jaar, is de jachthaven van Helgoland leeg. Er liggen slechts drie gastboten aan de steiger. Later komen er nog een aantal bij. We maken een wande­lingetje naar het dorp en kopen een reserve lampje voor het Sestrel Moore kompas. Tijdens de nachtelijke uren bleek dat het lampje de geest had gegeven.

 

Helgoland is geheel op toerisme ingesteld en naar we aannemen is dit ook de belangrijkste bron van inkomsten. Een aantrekkelijke situatie is de ‘belastingvrije’ verkoop op dit eiland. Hoewel het nog rustig is zo voor in het seizoen, meren er toch een aantal schepen uit de omgeving van Hamburg af met dagjesmensen, zoals indertijd bij ons de toenmalige ‘butterfahrten’ naar Borkum. Hilda heeft spijt dat ze hier haar sigaretten niet heeft ingeslagen want een slof sigaretten van haar favoriete merk kost hier maar 23 Euro.

20050428_Helgoland_2 Bij het havenkantoor betalen we het liggeld. Zoals we al weten betalen we hier ‘Kurtax’. Het bedrag van €2,50 moet door iedereen die voet aan land zet op Helgoland worden voldaan. Het is een soort toeristenbelasting zoals bij ons in Nederland op veel plaatsten moet worden betaald, alleen is het bedrag wat hoger.


Aan het eind van de middag slaap ik nog even een uurtje, omdat ik de afgelopen nacht niet heb geslapen.

Klik op de foto hierboven om meer foto’s te bekijken

 

Dit artikel is gepubliceerd in categorie Franeker - Bergen.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.