Sejerø- Gottskär

 

Tocht:          Sejerø – Anholt
Vertrek:      do 12 juli 2007 10:00
Aankomst  do 12 juli 2007 19:30
Afstand:     GPS 61,0 zm / ST60 66,2 zm

Het waait nog steeds behoorlijk en we gaan eerst zuidwaarts om in de luwte van Sejero het eerste stuk noordwaarts te kunnen varen.  De windrichting is ons gelukkig goed gezind en we kunnen in één rak naar Anholt varen. Hiervoor moeten we wel Sjaellands Rev oversteken, maar door de twee boeien die hier gelegd zijn gaat dat prima.  Met een gemiddelde van 6,75 knopen komen we aan in de jachthaven, maar daar hebben we het nog even moeilijk met het aanmeren. We liggen zo goed als vast aan een pakje van vijf jachten, als een van de schippers roept dat hij midden in de nacht gaat vertrekken. Dat lijkt ons niet gezellig en daarom stoppen we de manoeuvre. We maken een draai en gaan bij een Duits jacht langszij. Op dat jacht staat een hele rij Duitsers gereed om ons te helpen en we gooien de landvasten die prima worden opgevangen. Dat je een landvast maar beter snel kunt beleggen bij een harde aflandige wind, weten  de Duitsers schijnbaar niet. Hoewel er maar een half metertje tussen de twee jachten is, blaast de harde wind ons snel van de boot weg, terwijl wij eigenlijk niets kunnen doen omdat we de landvasten hebben overgegooid. Het enige dat de Duitsers doen is het laten vieren van de landvasten, maar dat is alles. Als ik roep dat ik een nieuw rondje zal maken komt er plotseling iemand op het idee om de landvasten op de lier te leggen en zo worden we naar de boot toegelierd. Ik voel me allesbehalve jofel om op die manier aan te leggen.

Tocht:          Anholt – Gottskär
Vertrek:      vr 13 juli 2007 07:50
Aankomst  vr 13 juli 2007 16:00
Afstand:     GPS 45,1 zm / ST60 48,0 zm

De wind is weer normaal als we ’s morgens vroeg vertrekken. We kunnen prima zeilen en na 6 uurtjes zeilen zijn we Fladen Fyr voorbij en komen we al dicht bij de Zweedse kust. We varen de Kungsbacka fjord binnen en maken vast in het haventje van Gottskär. Het is schitterend weer en we verkennen het plaatsje onmiddellijk na aankomst. Er is een kleine supermarkt waar we wat boodschappen inslaan, nadat we wat Zweeds geld hebben gepind. Dat geld is ook  van belang als we havengeld moeten betalen, want de ervaring heeft ons geleerd dat betalen met Deens geld leidt tot hogere bedragen.


Ook zaterdag de 14e blijven we in Gottskär en omdat we halverwege de vakantie zijn moeten we besluiten dat we de steven weer zuidwaarts moeten wenden. Voor ons is het vaste prik dat we halverwege de beschikbare tijd altijd weer terug gaan.

Klik hier om foto’s full screen te bekijken

 

Traject Sejero-Anholt

Route Anholt-Gottskar

 
 

 

Dit artikel is gepubliceerd in categorie 2007 - Zweden.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.