Teakdek

[tab name=”Commentaar”]
De rechtse genuarail aan BB verwijderd

De rechtse genuarail aan BB verwijderd

Tijdens de aankoop was duidelijk dat het teakteak aan een grote refit toe was.  Ten opzichte van mijn vorig jacht moest ik helaas constateren dat het gebruikte hout van het dek van een mindere kwaliteit is. Het hout is minder hard terwijl er op het dek ook een aantal latten liggen die beslist niet kwartiers gezaagd zijn. Qua dikte waren er behoorlijke verschillen, het lijkt alsof bepaalde latten meer gesleten zijn dan andere. Het dek moet bij nieuwbouw 13 mm dik zijn geweest. Ik kon dat vaststellen door het meten van de dikte onder de beslagdelen. Rondom deze beslagdelen was duidelijk te zien dat  het dek al eerder was geschuurd.

Het teakdek gerefit

Het teakdek gerefit

Tijdens de refit zijn een aantal extra dunne latten verwijderd en aan de onderzijde is hier 4mm teakfineer  met epoxy opgelijmd. In de vandiktebank zijn deze latten hierna gevlakt .  Ook bleek het nodig een aantal latten te vernieuwen. Op het voordek is de fundatie van de  oude  ankerlier verwijderd en is een nieuwe fundatie onder de nieuwe ankerlier geplaatst. Bovendien is de fundatie verder naar achteren geplaatst en zijn vrijwel alle teaklatten vervangen. Rondom het voorste vluchtluik, het luik van de zeilenberging en rond de genualieren zijn nieuwe vissingstukken aangebracht. Het rubber is verwijderd uit alle naden, de naden zijn met een geprepareerde bovenfrees uitgefreesd en opnieuw gerubberd.  Alle doppen en schroeven zijn verwijderd, de schroefgaten zijn met een overnaadse gatenboor verdiept en daarna zijn de schroeven weer ingedraaid. De nieuwe doppen zijn met epoxy ingelijmd. Tijdens de refit is het teakdek zowel voor als na het rubberen geschuurd. De dikte van het dek is momenteel nog ca 10 mm.

Klik hier om meer foto’s te zien

Dit artikel is gepubliceerd in categorie 2009-2010.

2 Responses to Teakdek

 1. Jan Zaaijer schreef:

  Hoi Henk,
  Ziet er indrukwekkend uit! Wellicht kan jij mij nog wat tips geven; we hebben sinds kort ook een Trintella 42 en ook hier zijn wat doppen van het dek verdwenen. Gaarne wat advies.

  Groeten,
  Jan Zaaijer
  Leeuwarden

  jan.zaaijer@philips.com
  of
  aj.zaaijer@gmail.com

 2. Otto schreef:

  Hallo Henk,
  interessant artikel over het refitten van je dek. Ik ben ook aan die klus toe, kun je me vertellen hoe je je bovenfrees geprepareerd hebt? Ben erg benieuwd.
  Vast bedankt, Otto

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.