Vluchtluiken

 

De originele vluchtluiken waren vrijwel ondoorzichtig als gevolg van karakele. Het kleine luik (ca 35 x45) in de dinette wordt vervangen door een nieuw Gebo luik van 50×50. Hiervoor moet een compleet nieuwe fundatie worden aangebracht. Dit grotere luik toont aan dat het kleine luik niet geheel symmetrisch in het midden heeft gezeten. Hoewel het originele gat naar alle kanten evenveel is vergroot, is het plafonddeel aan bakboord 3 cm breder dan aan stuurboord.

De grote luiken van 70×70 zijn van het merk Goiot en hebben hetzelfde vergrendelingsmechanisme dan wat we op het Waarschip hadden: twee draaiknoppen waar we slecht bij kunnen. Nieuw acrylaat, door Pyrasied in Leeuwarden in vorm gelaserd kost bijna €200 per stuk, terwijl het waterdicht inlijmen/inrubberen in het frame niet gemakkelijk schijnt te zijn. Als er twee vrijwel nieuwe Gebo luiken worden aangeboden op Marktplaats is het besluit snel genomen. Maar niets is simpel en voor een van beide luiken moet de fundatie ook worden aangepast.

En wat is uiteindelijk de les? Na twee jaar varen begint bij de tweedehands gekochte GEBO luiken ook al weer krakele te onstaan. Een van beide luiken, natuurlijk die boven het bed, lekte in een hoek tijdens de reis van 2010. In de winter 2010/2011 is het acrylaat verwijderd. Het bleek dat de ruimte tussen acrylaat en aluminium op geen stukken na gevuld was met rubber. Het acrylaat en het aluminium is grondig gereinigd en met twee verschillende primers en Sikaflex 295 opnieuw ingelijmd. Uitvoerige testen thuis waren perfect, maar op zee hadden we al spoedig weer lekkage dat we verholpen met supertape en een hoekrandje van polymeerlijm aan de binnenkant. Na het verwijderen van de tape tijdens de winterberging 2011/2012 ontstond opnieuw lekkage. Een nieuwe poging van inlijmen met siliconenkit lijkt voorlopig resultaat te hebben. Voor de zekerheid is toch weer een hoekrandje met polymeerlijm aangebracht.

Een jaar later heb ik een nieuw luik geplaatst. De eerdere vervanger bleef lekkage vertonen.

Het acrylaat van de luiken is, net zo als de originele luiken, donker gekleurd om inkijk wat tegen te gaan. Tijdens de reparatie was het gat tijdelijk afgedicht met een plaat heldere acrylaat. Het valt dan toch wel op hoeveel licht wordt weggenomen door het gekleurde acrylaat.

Klik hier voor foto’s

Dit artikel is gepubliceerd in categorie 2009-2010.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.