De Webasto kachel

Tijdens de aankoop inspectie werkte de kachel, een Webasto 2305, die aan boord was geïnstalleerd niet. Dit manco is toen door de Contest werf verholpen en tijdens de overdracht gaf de kachel warmte. In 2009 kocht ik op Internet een tweede 2305 kachel (defect volgens de verkoper) voor €50,-. Deze kachel was gemonteerd op een wandconsole, terwijl de kachel in de boot op een vloerconsole was gemonteerd. Met behulp van de wandconsole kon ik de originele Webasto veel compacter inbouwen in de Trintella. Deze ombouw vond plaats in de winter van 2010-2011. Tegelijkertijd kon ik beide kachels een goede onderhoudsbeurt geven, de defecte kachel repareren en duidelijke schema’s maken. Door de bestaande kachel te wijzigen en er een afstandsbediening in te bouwen was de dikke vijf-aderige kabel overbodig en had ik geen last meer van de spanningsval over de kabel. Hierdoor kreeg het verwarmingselement voor de brandstof de volle 12,8 Volt van de accu en werd de startcyclus aanzienlijk verbeterd.

De oude Webasto, gemonteerd op het wandconsole

De oude Webasto, gemonteerd op het wandconsole

 

Een nieuwe Webasto

Wij waren echter niet erg tevreden met de hoeveelheid warmte die de Webasto 2305 produceerde en ik zocht een Webasto Airtop 5000 voor een redelijke prijs. Dit is gelukt en ik kocht een Airtop 5000 kachel uit 2007 met garantie bij Wil Aernouts, een Webasto dealer uit Zundert. Wil Aernouts verving in 2011 het complete motor gedeelte. Deze kachel heb ik in maart ingebouwd.
Het is een heel verschil en we hebben nu een andere uitdaging: noem het gerust een probleem. De nieuwe kachel geeft zoveel warmte dat de aluminium buizen, waardoor de lucht wordt getransporteerd, zo heet worden dat we moeten oppassen dat er niets tegen aan ligt. Bepaalde gedeelten van de aluminium buis lopen door een grijze plastic pvc buis, maar andere gedeelten lopen kaal door kastjes. Een gedeelte hiervan heb ik reeds vervangen door Webasto PAPK buis. Het andere deel moet de komende winter worden aangepakt. We moeten dus even uitkijken hoe de spullen in de kastjes liggen als we de kachel aanzetten!

De beide andere Webasto’s heb ik inmiddels weer van de hand gedaan voor een goede prijs.

Dit artikel is gepubliceerd in categorie 2012.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.