Verwarming

Dsc03746_Alu buis

De alu buis, die vaak in keukens wordt toegepast.

Warmtetransport: In de winter van 2011-2012 is de Webasto 2305 afgedankt en vervangen door een Webasto Airtop 5000. De warmteopbrengst van de nieuwe kachel was zoveel hoger dat we ons licht zorgen maakten over de hete aluminium buizen die waren toegepast om de hete lucht naar het voorschip te transporteren. Daarnaast was het natuurlijk ook zo dat onderweg al veel warmte werd afgegeven in de ruimtes waar deze buizen doorheen liepen, zoals onder de bedden, in de kastjes en onder de zitkussens van de dinette.  Bovendien paste het een en ander niet al te best. De 100 mm aluminiumbuis was met slangklemmen bevestigd op een  Y stuk en uitblaasopeningen van 80mm. Hierdoor ontstond uiteraard een behoorlijke luchtlekkage dat ik in 2009 provisorisch met tape had afgedicht.

De nieuwe PAPK slangen voor de Webasto kachel

Webasto PAPK luchtslang

Om dit te verbeteren zijn alle aluminium buizen deze winter vervangen door Webasto PAPK luchtslangen en passende T-stukken. Deze Papier/Aluminium/Papier/Kunststof  slangen isoleren veel beter met als gevolg dat er veel minder warmte aan de omgeving wordt afgestaan, zodat de ingeblazen lucht in de kajuit warmer is. De uitblaasopening in de kajuit was op een dusdanige plaats gemaakt dat de complete ruimte onder een van de zittingen van de dinette verloren ging omdat de aluminiumbuis hier diagonaal doorheen liep. Een plat kanaal van hout in de hoek van de ruimte was hiervoor een goede oplossing.

DSC03757HoutenKanaalWebasto-PLUS-T-stuk

Ook heb ik een aftakking met een afsluitbare uitgang gemaakt in de hangkast aan bakboordzijde,  zodat deze kast gebruikt kan worden als droogkast voor de zeilkleding. Waarschijnlijk zal de kast ook wel eens worden gebruikt om de gewone was te drogen, want wassen onderweg is niet altijd gemakkelijk zoals zo vaak is gebleken.

Dit artikel is gepubliceerd in categorie 2013.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.