Veiligheid

De handrail rond het vluchtluik:  Op de boot was bij aanschaf aan beide zijden over het dak van de kajuit een looplijn gespannen. Hiervoor zaten aan de voorzijde van de opbouw, naast het vluchtluik, een paar uiterst lelijke bevestigingen gemonteerd. Ook waren er naast het vluchtluik dekogen gemonteerd, die eigenlijk alleen bruikbaar waren voor erg dunne lijnen.

Originele situatie bij aankoop in 2008.

Een van de potjes.

Tenslotte zaten achter het vluchtluik een tweetal potten met vier mega bouten door en door in het dek gemonteerd. Ze waren aangebracht als fixatie van een erg kleine bijboot. De potten stonden continue vol met water.  Onze kleine bijboot kwam ver voorbij de putting van de babystag en paste allerminst binnen de beschikbare ruimte. Deze potten hadden voor ons geen enkel nut.

In mijn zeilerservaring heb ik ondervonden dat ronde looplijnen een potentieel gevaar betekenen aan boord, omdat er een moment komt dat je erop gaat staan en dan onderuit gaat. Ik heb de lijnen vanaf de eerste dag dat we met de boot gingen varen verwijderd. Daarom was er weinig houvast meer na de voorste houten handrail en heb ik deze winter  een handrail rond het voorste vluchtluik geplaatst.  De bestaande gaten van de dekogen en  de voormalige bevestiging van de looplijn zijn benut om de nieuwe handrail te monteren (zie de foto hieronder).

De bevestiging ter plaatse van het voormalige dekoog.

De potten zijn vervangen door twee RVS plaatjes zonder bouten.  De nieuwe plaatjes zijn met één bout, die in het midden onder het plaatje is gelast, onderdeks bevestigd . De onderstaande foto geeft een goede indruk hoe de nieuwe handrail er uitziet.

 

De handrail rond het nieuwe vluchtluik

 

Dit artikel is gepubliceerd in categorie 2013.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.