Centraal bedieningspaneel

Het originele idee in de Trintella was een centraal paneel bij de kaartentafel waarop de meeste apparatuur en verlichting werd in en uitgeschakeld. Tijdens de refit van 2009 heb ik dit uitgangspunt niet veranderd.

De nieuwe indeling van het bedieningspaneel

De nieuwe indeling van het bedieningspaneel

Achteraanzicht van een deel van het rechter paneel

Achteraanzicht van een deel van het rechter paneel

Voortschrijdend inzicht heeft geleerd deze benadering niet altijd de beste is. Als voorbeeld kan ik het in en uitschakelen van de navigatieapparatuur noemen. In veel gevallen staan we al in de kuip als we bedenken dat de apparatuur nog niet aan staat en dan is het lastig als je daarvoor weer naar binnen moet. In dit geval paste ik een handig elektronische schakeling toe waarop drukknoppen kunnen worden aangesloten om de apparatuur op meerdere plekken te kunnen in en uitschakelen.

Over het algemeen draaien deze overwegingen uit op heel veel werk voor mij, dus ook nu weer. De oude panelen zijn verwijderd, nieuwe panelen gefabriceerd en een hoeveelheid bedrading verlegd en of vervangen. Ook heb ik de shunts verwijderd die bestemd waren voor de draaispoelmeters die bij aankoop in de boot zaten. Het is me niet gelukt om deze shunts toe te passen om hiermee de afgenomen stroom op een digitaal paneeltje te displayen. De nu geïnstalleerde Victron verbruiksmeter vertelt me wat ik weten wil.

Een andere overweging was de bediening van de Victron/convertor. Het in- en uitschakelen van een van beide functies moest steeds op het apparaat zelf worden gedaan dat ergens onder de kuip gemonteerd zat. Ook alle voortgangsinformatie dat dmv leds op het apparaat werd afgebeeld was op deze manier eigenlijk niet toegankelijk.Door gebruik te maken van de afstandsbediening kan dit apparaat nu vanaf het paneel worden bediend en gemonitord. 

Ook de bediening van de nieuwe Webasto verwarming was niet volgens mijn normen en ergens weggestouwd volgens het principe: ‘als het niet kan zoals het moet, moet het maar zoals het kan’. Ook voor dit apparaat werd op het nieuwe paneel rechtsonder een plek gerealiseerd.

De rijgklemmen

De rijgklemmen

Een ander gedeelte van de achterzijde van het bedieningspaneel

Een ander gedeelte van de achterzijde van het bedieningspaneel

Een deel van de bedrading achter het linker paneel

Een deel van de bedrading achter het linker paneel

 

Dit artikel is gepubliceerd in categorie 2016-2017.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.