Refit Kombuis

Een nieuwe koelkast en de gevolgen hiervan

De Engel koelkast uit 1983 die we ‘onze watermaker’ noemden werd vervangen omdat er steeds water uitstroomde. Omdat een kleiner model voor ons geen optie was en het nieuwe model te diep was voor het bestaande aanrecht besloot ik een nieuwe kombuis te maken. Dit was overigens niet de enige reden, want ik had een scheur geconstateerd in het hoofdschot tussen dinette en kombuis ter hoogte van de doorvoeren voor de boiler, de luchtverwarming en de watertoevoer. Nadat het oude kombuis was verwijderd ontdekte ik dat jarenlange waterlekkage vanaf het aanrecht door de naad van twee op het schot gelijmde fineerplaten stevig had meegeholpen om het schot te verzwakken. Het grote gat dat was aangebracht om de vorige koelkast te kunnen plaatsen was naar mijn idee ook niet bevorderend voor de stevigheid.

 

Tegen het gehele  tussenschot is aan de zijde van het kombuis vanaf de huid tot aanrechthoogte een 18mm plaat gelijmd en geschroefd. Hierna is  de vervangende betimmering aangebracht.  De verbetering bestaat uit een effectievere manier van de ruimtebenutting. De ‘servieskast’ was voor ons zeer ineffectief kwam niet terug. De deurtjes en de klep om de oven uit het zicht te nemen zijn vervallen, terwijl de oven  hoger kon worden geplaatst. Het ‘klepkastje’ onder de oven werd vroeger voor het grootste gedeelte in beslag genomen door de dikke slang van de luchtverwarming. Door deze slang anders te leiden ontstond ruimte voor een grote lade. Ook de vloer is aangepast waarbij is gelet op een goede ondersteuning van de vloerplaten, zodat het gepiep van bij elkaar langs schurende vloerplaten als er op werd gelopen tot het verleden behoort.

Halverwege?

Halverwege?

In de kombuis is een composiet aanrechtblad toegepast. Het materiaal is 12 mm dik en is van het merk HI-MACS, vergelijkbaar met Corian van DuPont. Beide soorten materiaal kunnen met ‘widia’ houtbewerkingsmachines goed worden bewerkt. De hardheid van het materiaal is echter niet dusdanig dat het aanrecht als snijplank kan worden gebruikt.
Het aanrechtblad wordt ondersteund door een 18 mm dikke multiplex blad. De gootsteenbak heb ik onder het 1 cm overstekende aanrechtblad gelijmd, terwijl de bak bovendien wordt ondersteund door het houten onderblad.  Voor het wegzetten van de koffiekan tijdens het zeilen hebben we gekozen voor een oplossing die we ook hadden in onze vorige boot: de ronde diepe bak achter de oven, zoals op een van de onderstaande foto’s is te zien. Het nut van een tweede gootsteenbak kwam wat ons betreft hiermee helemaal te vervallen.
In de nieuwe kombuis kon ik 4 ipv 1 lade realiseren, een behoorlijk grote lade onder de oven, een grote lade boven de koelkast, en twee bestekladen. Dit alles was mogelijk door  de koelkast en de afvalbak te laten zakken tot op vloerhoogte. De afvalbak kon zelfs groter worden. Twee grote opbergvakken op de plek van de voormalige ‘servieskast’  bieden plaats voor voorraden.
Het uitgangspunt van het in- en uitschakelen van de apparatuur is gewijzigd van centraal naar decentraal. De koelkast, boiler, hydrofoor en verlichting kunnen nu in de kombuis worden bediend.
De laden en deuren zijn voorzien van de bekende druk-trek sloten in plaats van de ronde vingergaten met daarachter de treksloten. Dus geen pijnlijke vingers meer tijdens onverwachte scheepsbewegingen.

Aanzicht met daarin 3 van de 4 laden, de afvalbak en de toegang naar de ruimte onder het aanrecht.

Aanzicht met daarin 3 van de 4 laden, de afvalbak en de toegang naar de ruimte onder het aanrecht.

De oven is half-cardanisch opgehangen aan een beugel die in dwarsscheepse richting kan worden verschoven.  In de achterste schuifstand kan de oven niet slingeren en is qua schuiven en slingeren geblokkeerd. Als de oven ca 15 cm naar voren wordt getrokken en hier wordt geblokkeerd kan de oven toch volledig slingeren, terwijl de doorgang naar de achterste slaapkamer ongehinderd kan plaatsvinden. Door deze benadering ontstaat de mogelijkheid om de vroeger weinig gebruikte ‘slingerruimte’ achter de oven nu te benutten als bergruimte.

De keuken bij aankoop

De keuken bij aankoop

 

Klaar!

Klaar!

 

Ook de afzuigkap boven de oven kreeg ook een refit. De originele kap had een aanzuigopening over bijna de gehele oppervlakte van de kap, ca 1000 cm2. Deze opening was voorzien van een rooster, afgedekt met filter materiaal. De daadwerkelijke afzuiging vind plaats via een flexibele slang met een doorgang van ca 64 cm2. Deze doorgang wordt in de twee schotten waar de slang door gaat ook nog een behoorlijk gereduceerd. Nadat de lucht de ventilator is gepasseerd wordt ze uitgeblazen in het open BB bergkastje waar de uitgang ook nog eens wordt bedekt door een rooster die de doorgang ook behoorlijk beperkt. Kortom, de afzuiging deed helemaal niets en werd niet gebruikt.

Een wens van de kok was om licht boven de pannen te hebben, terwijl ikzelf een verbetering van de afzuiging verwachtte als de aanzuigoppervlakte aanmerkelijk werd verkleind. Daarnaast had ik de eis dat het filter kon worden vervangen zonder de onderzijde van de kap geheel te moeten verwijderen. Tesamen met het (ver)plaatsen van de schakelaars toont de onderstaande foto het resultaat.

Onderaanzicht van de afzuigkap

Onderaanzicht van de afzuigkap

 

Dit artikel is gepubliceerd in categorie 2015-2017.