Antifouling

In 2009 hebben we alle harde antifouling van de romp verwijderd en aan de onderzijde van de boot een achttal lagen epoxy aangebracht . Bij de laatste drie lagen werd het epoxy vermengd met koperpoeder, waardoor de zogenaamde coppercoat ontstaat. De mengverhouding koperpoeder/epoxy  is 80%/100%  op basis van gewicht. Hoewel de eerste jaren we nauwelijks aangroei hadden werd het anti aangroei effect de laatste jaren om mij onbekende redenen steeds minder. In het voorjaar 2017 heb ik de onderzijde nog stevig geschuurd om weer koper aan de oppervlakte te krijgen. Jammer genoeg met weinig succes want de groene slierten waren in 2017 nogal lang.

Weer antifouling over het coppercoat

Weer antifouling over het coppercoat

Ik besloot daarom voor het seizoen 2018 de boot weer te voorzien van een zelfslijpende antifouling laag. Ik koos voor Epifanis coppercruise. Aan 2,5 liter had ik juist voldoende voor 1 laag, maar omdat ik de waterlijn omhoog gehaald had had ik een extra litertje nodig om langs de waterlijn een tweede laag te leggen.

Dit artikel is gepubliceerd in categorie 2018.

2 Responses to Antifouling

 1. Schout Schouten schreef:

  Beste Henk,

  Een vraagje als het mag. Kan je mij zeggen waarom je niet opnieuw een laag coppercoat hebt aangebracht? Naar ik lees heeft het een groot aantal jaren goed voldaan.

  Vriendelijke groet,

  Schout Schouten

  • henk schreef:

   In 2017 had ik de hele onderkant erg goed geschuurd waarna het koper behoorlijk aan de oppervlakte zat. Toen ik dat jaar in een haven mijn enorme groene aangroei vergeleek met het schone buurjacht heb ik het besluit genomen om toch weer een zelfslijpende antifouling te gaan aanbrengen. In 2018 had ik niet te verwaarlozen aangroei. Ik heb eerlijk gezegd geen idee waarom het de eerste jaren prima werkte en later niet meer. Het koper in de coppercoatlaag verdwijnt immers niet maar kan wel worden bedekt door een isolerend laagje. Mijn schuur activiteiten in 2017 had weinig effect, en geloof me, ik had behoorlijk intensief geschuurd.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.