Koelkast

Werking Waeco koelkast

Onze Waeco CR110 koelkast kan functioneren op een spanning van 12 volt of 24 volt.  De koelkast zelf is aangesloten op een kastje met daarin een automatische voorrangschakeling voor gebruik bij 220V walstroom die dan 24 volt afgeeft aan de koelkast.  Indien geen 220 volt aanwezig is wordt de 12 volt accu spanning door dit kastje doorgegeven.

Zo lang we de koelkast hebben zijn we regelmatig geconfronteerd met het snel cyclisch aan en uitschakelen van de koelkast gepaard met een rood storings ledje die een keer knippert. Deze situatie treedt alleen op als de koelkast op 12 volt draait en de spanningsmeter globaal minder dan 12,6 volt aangeeft.  Bij gebruik van walstroom of tijdens het varen op de motor is dit verschijnsel nooit opgetreden. De verklaring in het manual voor deze foutcode is ‘Outside de set range’. Het manual geeft aan: cut-off 10,4 en cut-in 11,7 volt.

De spanning gemeten op de aansluitingen van de koelkast geven waarden van net iets onder de 12 Volt, maar zeer zeker niet in de buurt van de cut-off waarde. Wel is duidelijk dat we ca 0,5 volt spanning verliezen over de 2,5 mm2 dikke bekabeling en dat  we ook  wat spanning kwijt raken in het kastje met de voorrangsschakeling. Al met al is dat tesamen ca 1 volt en daarmee komen we in de buurt van het gevarengebied.

De DC-DC convertorAls oplossing  heb ik de bekabeling vervangen door 6 mm2 dikke draden, wat ongeveer 0,2 volt  verhoging van de spanning heeft opgeleverd. De leverancier van de koelkast sprak tijdens overleg zijn verwondering uit waarom ik zo’n voorrangschakeling  had ingebouwd:  “Bij walstroom staat je acculader toch aan en heb je sowieso een hogere spanning”.  Inderdaad een juiste opmerking, maar niet echt een oplossing voor het probleem.  Ik heb vervolgens wel de voorrangschakeling  verwijderd, maar voor alle zekerheid ook een DC-DC convertor van 12 volt naar 24 volt ingebouwd. Op de wal heb ik het verschijnsel nog niet weer gezien, maar dit jaar gaan we ervaren of het probleem echt verdwenen is, omdat ook voor 24 volt in het manual  een cut-off 22,7 en cut-in 24,2 volt wordt aangegeven. De DC-DC convertor kan gelukkig op een hogere spanning worden ingesteld.

De koelkastdeur

Een koelkast in een zeilende boot heeft met andere krachten te maken dan in b.v. een camper. Als de koelkastdeur wordt geopend  tijdens het zeilen over SB  moet de deur stevig worden vastgehouden. Zo niet, dan klapt de deur open en komt met vervelende geluiden tot stilstand met als mogelijk gevolg scheuren bij de scharnierpunten. Deze winter heb ik het onderste scharnierpunt van de deur ingegoten in epoxy met als resultaat een stevig scharnierpunt en een weer goed sluitende deur. Eigenlijk zou de ontwerper er in het ontwerp een beveiliging voor moeten hebben bedacht, maar het zal wel geen zeiler zijn geweest. Wel, ik denk er zelf nog even over na.

Dit artikel is gepubliceerd in categorie 2019.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.