Autopilot

In de winter van 2012/2013 heb ik de Raytheon type 300 stuurunit /Raymarine ST 7000 plus Autopilot Control Unit/Jefa DD1  autopilot combinatie geïnstalleerd. Een goede toegankelijke plek voor de stuurunit was lastig en daarom is toen de volgende oplossing bedacht: De unit werd op een multiplexplaat gemonteerd en het geheel werd  met twee schroeven tegen de wand onder de kuip vastgezet. De bekabeling er naartoe is voldoende lang gehouden om het geheel daar tijdelijk weg te kunnen nemen ten behoeve van controle en onderhoud. Beslist niet zoals ik het graag wilde, maar een betere oplossing vond ik toen niet.

Stuurboord slaapcabine bij aankoop.

Stuurboord slaapcabine bij aankoop.

 De afgelopen zomer ontstond het idee om in de achterwand van de SB slaapcabine een ondiep kastje te realiseren. Achter de wand was n.l. nog een kleine ruimte vrij. In dit kastje zou de stuurunit dan gemonteerd kunnen worden. Zo’n idee is snel geboren, maar de realisatie ervan kost de nodige tijd en moeite.


Het tweede kastje ingebouwd

Het tweede kastje ingebouwd

Niettegenstaande is het idee prima geslaagd en zit de stuurunit nu op een goed bereikbare plek. Het gedeelte van het kastje waar de stuurunit is gemonteerd is 9 cm diep en naar links neemt de ruimte af tot 5 cm. De bekabeling die aan de linkerkant van het kastje is ingevoerd, is  hiervoor gedeeltelijk vernieuwd en in een kabelgoot gelegd. Al met al is er een veel betere toegankelijkheid ontstaan en de losse kabelbundel onder de kuip is er niet meer.


 

De stuurunit in het kastje ingebouwd

De stuurunit in het kastje ingebouwd.

Het montagevlak voor de autopilot motor

Een ander aspect van aanpassing van de autopilot installatie gaat om het plateau waarop de autopilotmotor is gemonteerd. De krachten die door de motor op het plateau worden uitgeoefend zijn groot en in 2014 heb ik in Litouwen het plateau met een groot aantal houtschroeven moeten repareren  omdat een lijmnaad losgeraakt was. De reparatie toen was bedoeld als tijdelijk, maar de reparatie bleek eigenlijk best wel degelijk te zijn. Niettegenstaande bleek ook in 2018  weer dat een betere constructie wenselijk was. Daarom heb ik dit jaar het complete plateau vernieuwd en is zowel het schot zelf waar het plateau aan bevestigd is als de methode van bevestiging behoorlijk verstevigd en verbeterd.

Dit artikel is gepubliceerd in categorie 2019.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.